Tip van de week 18 » We moeten er nu over praten

Als je pijn hebt en vol van negatieve gedachten bent, ben je niet in staat je in te leven in anderen totdat je behoefte aan empathie vervuld is. " - Ike Lasater, Woorden die werken op de werkplek

Heb je jezelf ooit gedwongen om in het belang van efficiëntie, productiviteit en teamwork,een conflict met een collega uit te praten voordat je er klaar voor was? Je denkt misschien dat het gesprek aangaan de beste manier is om je woede of frustratie kwijt te raken om daarna weer aan het werk te gaan.
Helaas leidt deze manier waarschijnlijk tot grotere verwijdering en frustratie voor jullie allebei.
Neem een paar minuten om jezelf empathie te geven en je te verbinden met je gevoelens en behoeften voor je besluit om iets uit te praten met je collega of baas.
Als je je voorbereidt op een moeilijk gesprek met iemand, een moeilijke vergadering of een uitdagende ontmoeting geef jezelf dan empathie met deze stappen:
(1) waarneming - Bepaal wat er gezegd werd of gedaan zonder oordeel
(2) gevoel – wees je bewust hoe je je erover voelt, zonder het uit te rafelen
(3) behoefte - Geef aan welke behoefte wel of niet is vervuld door wat er gezegd of gedaan is, zonder  te beschuldigen

Merk op hoe je denken en voelen verandert door je voor te bereiden met zelf empathie. Hoe heeft dit proces je intentie vershoven voor je begint met het gesprek?

Oefening voor deze week

Geef jezelf deze week toestemming om te pauzeren – om de stappen van zelf empathie  te gebruiken - voordat je begint met een moeilijk gesprek, een vergadering of een ontmoeting met een collega of klant. Ga door met deze oefening tot je ziet dat je intentie om te oordelen, beschuldigen of 'gelijk willen hebben verschuift.