Tip van de week 20 » Als je iets wilt, vraag erom.

"Sommige mensen zijn bang voor de kwetsbaarheid die ze ervaren als ze vragen wat ze echt willen, vooral op het werk. De interne dialoog staat het maken van een duidelijk verzoek vaak in de weg."
- Ike Lasater, Woorden die werken op de werkplek

De interne dialoog verwijst naar gesprekken die we in ons hoofd hebben, wanneer we denken over wat we willen. Het klinkt ongeveer zo: "Nou, ik wil echt dat hij mij vroegtijdig laat weten wanneer hij mij een volledig nieuw project toeschuift, zodat ik me kan voorbereiden. Maar hij heeft het altijd zo gedaan en hij zal niet veranderen. Zelfs al zou hij dat doen, dan moet ik het nog inpassen in alles wat ik nu al doe, dus waarom de moeite doen om het te vragen?"

Met andere woorden, je denkt dat je behoeften niet vervuld zullen worden, en je denkt dat door te vragen je de relatie te ondermijnt. Dus je vraagt het niet eens.

Wanneer je een interne dialoog voert, begin je te beseffen dat je handelt vanuit een aantal overtuigingen - over de andere persoon of de situatie, of misschien zelfs over jezelf. Je overtuiging is bijvoorbeeld, "het maakt hem niet uit wat ik denk," of "hij zal mijn verzoek alleen maar als kritiek horen", of "ze zal uiteindelijk toch doen wat ze wil."

Neem met dit besef een kijkje naar je overtuigingen en vind de behoefte erachter. Vraag jezelf dan af of je de overtuiging wilt testen door een daadwerkelijk verzoek aan je collega te doen.

Oefening voor deze week

Wees je deze week bewust als je een interne dialoog doet om jezelf over te halen om geen duidelijk verzoek te doen. Probeer de overtuigingen achter de interne dialoog bloot te leggen. Verbind je met de behoefte daarachter.