Tip van de week 14 » Wat komt eerst, het kip of het ei?

"Er is bijna niets dat een persoon kan zeggen of doen dat niet kan worden beantwoord, of met empathie of met enige vorm van zelf-expressie." - Ike Lasater, Woorden die werken op de werkplek

Merk je dat je schroom hebt om Geweldloze Communicatie op je werk te gebruiken? Bang dat collega’s zich zullen afvragen waarom je zo vreemd praat? Je angst kan een kip-of-het-ei uitdaging worden als je je afvraagt "Hoe krijg ik de vaardigheden als ik bang ben om ze te gebruiken En. Hoe kan ik ze veilig te gebruiken, zonder dat ik de vaardigheden heb?"

Een krachtige manier om Geweldloze Communicatie vaardigheden op de werkplek te ontwikkelen is door middel van stille oefening. Je kunt het innerlijke werk van Geweldloze Communicatie oefenen zonder dat iemand het weet.

Een krachtige methode van deze stille oefening heet "Bewustwording van verbindingsblokkades" De twee stappen van deze oefening helpen je om je bewust te zijn van de vele manieren waarop jouw communicatie tot het blokkeren van de verbinding kan leiden.

Doe in stilte de volgende stappen:
(1) Let op de momenten waarop je het gevoel minder contact te hebben terwijl je met een collega of baas spreekt.
(2) Wanneer je merk dat je niet het contact ervaart dat je zou willen, stel dan vast of een van jullie een van de volgende dingen doet: het verdedigen van een standpunt, uitleggen, gelijk willen hebben, moralistisch oordelen, de schuld geven, een straf bedenken. Elk intern idee om de ander te beschuldigen of zich te laten schamen heeft ook de neiging om het contact te verbreken.
Herkennen en je bewust zijn van deze belemmeringen voor echt contact, is een krachtige eerste stap in het leerproces van Geweldloze Communicatie.

Oefening voor deze week

Neem deze week af en toe een pauze om in stilte na te denken over een gesprek of ontmoeting op het werk die niet verliepen zoals jij graag wilde. Vraag jezelf af of je een gedacht ervaart die je vermogen om mededogend te zijn blokkeert.