Tip van de week 36 » Wie zijn jouw vijanden op je werk?

"Elke keer als we iemand labelen, beperken we hun volledige mensheid en hebben dan de neiging om te reageren op hen vanuit dit verminderde idee van wie ze zijn. " - Ike Lasater, Woorden die werken op de werkplek

Wie zijn jouw vijanden op je werk?
Je zou kunnen denken, maar ik heb geen "vijanden", hoor ik vaak van iedereen.

De zinsnede "vijandbeeld" is ontleend aan Dr Marshall B. Rosenberg, de grondlegger van Geweldloze Communicatie. Je draagt een vijandbeeld van iemand als een gedachte in je hoofd elke keer als je een moralistisch oordeel, diagnose of analyse van iemand anders of jezelf hebt.

"Ze is incompetent," "hij is een control freak," of zelfs "Ik heb het verknald," zijn uitspraken die de menselijkheid van de persoon in kwestie beperken. En als we eenmaal deze etiketten hebben gegeven, hebben we de neiging om met de persoon te communiceren vanuit dit verminderde idee van wie ze zijn.

Laten we zeggen dat je eigenlijk denkt dat je baas een eikel is. Zolang je niet handelt vanuit deze gedachte, is het onschadelijk, toch? Niet per se. Denk eens na over hoe dit etiket jouw idee over zijn mogelijkheden of jouw interpretatie van zijn handelen beperkt. Kan je je nog herinneren hoe een lable je beperkte als je ooit zelf op je werkplek een etiket hebt gehad?

Vergeet niet dat onze gedachten invloed hebben op ons gevoel. Dat op zijn beurt weer invloed heeft op het ritme van onze spraak, de woorden die we kiezen, en de energie waarmee wij deze zeggen.

Oefening voor deze week

Kies deze week een recent oordelende gedachte over jezelf of iemand anders, zoals "Ik heb het verpest" of "Die persoon is onmogelijk." Houd die gedachte in je geest, vraag jezelf af: "Welke behoefte probeer ik te vervullen door deze gedachte?"