Tip van de week 21 » Neem de tijd die je nodig hebt.

"Soms is het beste wat je kunt doen jezelf uit de situatie halen om jezelf empathie te geven en je opnieuw te verbinden met je behoeften." - Ike Lasater, Woorden die werken op de werkplek

Als je geen ruimte voor empathische intentie hebt en je wordt geprikkeld. Is het soms de beste oplossing om voor een paar minuten uit de situatie te stappen. Echter, hoe je weggaat uit de situatie zal helpen voorkomen dat anderen op hun beurt geprikkeld worden als je jezelf die ruimte geeft.

Bijvoorbeeld, als je merkt dat je geprikkeld wordt tijdens een gesprek met een collega, vraag dan voor een korte onderbreking, wees duidelijk over dit verzoek en neem er verantwoording voor. Maak duidelijk dat je intentie is om een paar minuten te nemen om je opnieuw met jezelf te verbinden en dat je later wil terug komen om weer aan het gesprek deel te nemen.

Je kunt ook iets zeggen als "Ik ga naar het toilet," als je verwacht dat je wens om je met jezelf te verbinden niet goed ontvangen zal worden, of als het niet gepast is om te communiceren (zoals in een vergadering).

Door deze 'time out' neem je in feite een "time in" - om jezelf empathie te geven en om je opnieuw te verbinden met je voornemen om een empatische verbinding te maken.

Oefening voor deze week

Vind deze week manieren om jezelf eraan te herinneren dat je een "tijd in" neemt als je het nodig hebt. Adem, en gebruik stille  of zelfempathie om je opnieuw te verbinden met je gevoelens en behoeften.