Tip van de week 28 » Wat voor verzoek is dat?

"Als je aan iemand vraagt om  te vertellen hoe hij zich voelt nadat hij gehoord heeft wat je gezegd hebt, ben je op zoek naar de kwaliteit van de verbinding tussen jullie." - Ike Lasater, Woorden die werken op de werkplek.

Heb je gemerkt dat je in de war raakt op het moment dat je een verzoek maakt? Is het voor jou onduidelijk hoe je in het moment de woorden kan formuleren op een manier die ervoor zorgt dat je verzoek duidelijk is?

Soms kan het helpen om de beste manier te vinden om je verzoek te formuleren, om te denken aan de verschillende soorten verzoeken. Ike Lasater, auteur van Woorden die werken op de werkplaats onderscheidt 3 soorten verzoeken.

Actie Verzoeken - Vraagt om een verandering in gedrag, hetzij van een ander of van jezelf. Dit zijn  verzoeken waarbij je je voorstelt dat als ze gedaan worden je behoeften vervuld worden.  "Ben je bereid om me een glas water te geven?"

Verbindingsverzoeken - De twee typen van verbindingsverzoeken: vragen aan iemand om te zeggen wat hij je net heeft horen zeggen of hoe hij zich voelt nu hij gehoord heeft wat je net hebt gezegd.

Als je aan iemand vraagt om  te vertellen hoe hij zich voelt nadat hij gehoord heeft wat je gezegd hebt, ben je op zoek naar de kwaliteit van de verbinding tussen jullie. Aan  iemand vragen om te vertellen wat hij je heeft horen zeggen, kun je zien als een middel om te beoordelen of de boodschap die je over wilde brengen ontvangen is zoals je bedoelde.

Oefening voor deze week

Stel je de komende week voor hoe je een verbindingsverzoek in zou kunnen voegen in een gesprek dat je onlangs had, of in een gesprek dat gaat komen. Hoe zou dit verzoek bij dragen tot verbinding en duidelijkheid?