Tip van de week 32 » Hoe zie je je baas?

"Ik heb een vijandbeeld wanneer ik een oordeel, diagnose of analyse van iemand anders of mijzelf als een gedachte in mijn hoofd heb."- Ike Lasater,
Woorden die werken op de werkplek

"Als iemand gezag over ons heeft (zoals je baas)", zegt Ike Lasater, auteur van Woorden die werken op de werkplek, " hebben we vaak bepaalde overtuigingen en oordelen over hem."

En deze overtuigingen kunnen zeker invloed hebben op hoe je reageert, vaak met een negatieve invloed op je productiviteit, en zeker op het plezier van je werk. Hoe beïnvloedt jouw beeld van je baas of een andere gezagsdrager je?
Om dit vijandbeeld om te zetten in iets dat bijdraagt aan meer plezier op je werk,is het nodig om je eerst te herinneren dat je vijandbeeld slechts een uiting van je onvervulde behoefte is. In plaats van te focussen op het beeld zelf, of de persoon op wie het gericht is,ga je met je gedachten naar binnen.

Als je dit vijandbeeld of oordeel uit, wat is de behoefte van jou die niet vervuld is? Probeer om door rustig een lijst van behoeften te bekijken te zien welke bij jou het meest resoneert. Je zult een tevreden gevoel krijgen bij dit deel van het proces als er een zekere resonantie met je gissing is. Vaak gaat dit vergezelt van een duidelijke verandering in je waargenomen gevoel.

Oefening voor deze week

In de komende week, denk aan een situatie waar het gebruik van het vijandbeeld proces van pas  kan komen en  maak er gebruik van. Wat was het resultaat?