Tip van de week 22 » Dromen zijn vaag, verzoeken zijn duidelijk

"Hoe duidelijker ik ben over mijn behoeften, hoe duidelijker mijn verzoek wordt, en hoe duidelijker de andere persoon kan zijn over zijn eigen reactie daarop." - Ike Lasater, Woorden die werken op de werkplek

Ben je wel eens gefrustreerd op het werk, omdat een collega niet inging op wat je hem vroeg om te doen?

In veel situaties, terwijl je dacht dat je verzoek duidelijk was, blijkt bij nadere beschouwing, dat je je misschien realiseert dat je om helemaal niets hebt gevraagd.

Een veel voorkomende patroon dat ons vermogen om duidelijke verzoeken te doen in de weg staat, is dat we het verschil niet herkennen tussen een brede algemene droom voor iets anders of beters, en een specifieke, uitvoerbare, concrete toekomstige actie die iemand kan doen om je te steunen in het vervullen van die droom.

Wanneer je een droom als een verzoek communiceert, is de communicatie open voor ruime interpretatie. Je collega hoort je droom misschien precies als droom en reageert niet. Een andere collega zou het kunnen horen als een verzoek en doet een specifieke actie, maar waarschijnlijk niet de actie die je in gedachten had. En je reactie op beide is misschien wel een oordeel: "Niemand hier neemt mij serieus," of "Dit team werkt niet mee!"

Onderscheid maken tussen een vage droom en een duidelijke, uitvoerbaar verzoek kan het verschil zijn tussen aanhoudende frustratie en eigenlijk krijgen wat je wilt.

Oefening voor deze week

Let deze week op hoe je je verzoeken doet. Zijn ze uitvoerbaar? Of zijn ze meer een algemene "droom"? Hoe kun je deze droom vertalen in een duidelijke verzoek?