Tip van de week 25 » Zeg me wat je wilt.

"Vaak als we eraan denken om een verzoek te doen, lijk het erop dat we eerst zien dat iemand iets doet dat we niet willen." - Ike Lasater, Woorden die werken op de werkplek

Het formuleren van een verzoek in actie taal betekent dat we zeggen wat we willen, in tegenstelling tot wat we niet willen.
Bijvoorbeeld, jij en je collega krijgen ruzie en je collega spreekt luider dan je zou willen. Je eerste reactie zou zijn: "Wil je alstublieft stoppen met schreeuwen?" Nogmaals, dit is een voorbeeld van wat je niet wilt - schreeuwen.
Wat is het dat je in dit geval wilt? Misschien is je verzoek "Zou je willen spreken op een volume dat overeenkomt met wat ik op dit moment gebruik?" of "Ben je bereid om de komende minuut te zwijgen?"
Als je merkt dat je verzoek is geformuleerd in termen van wat je niet wilt, neem dan een minuut om het te vertalen naar wat je wel wilt.

Oefening voor deze week.

Let op de taal van een verzoek dat je naar een collega maakt. Zijn je woorden toegespitst op wat je niet wilt, in plaats van wat je wilt? Hoe zou je je verzoek in actie taal herformuleren?