Geweldloze Communicatie Zoomcafe

We kunnen nu niet fysiek samen komen en toch vraagt deze tijd misschien wel juist dat we ons bewust zijn van onze communicatie. Hoe we ons uitdrukken kan invloed hebben op de contacten om ons heen. Wil je kennis maken of oefenen met de mogelijkheden van Geweldloze Communicatie? Kom dan naar het Geweldloze Communicatie zoomcafe. Ik begeleid het cafe en geef achtergrond informatie over de diverse thema's. Je kan oefenen in kleine  groepjes en je ervaringen weer delen in de grote groep.

De bijeenkomsten hebben ieder een eigen thema. Je kan aan de hele serie meedoen of kiezen voor losse momenten die jou passen.

Data en thema's
  • 27 april, maandagavond 20.00 - 22.00: Oordelen vertalen naar verbindende communicatie
  • 2 mei, zaterdagochtend 10.00 - 12.00: Heldere verzoeken doen
  • 7 mei, donderdagochtend 10.00 - 12.00: Empathisch reageren
  • 13 mei, woensdagavond 20.00 - 22.00: Verschillende manieren van luisteren.
  • 18 mei, maandagavond 19.30 - 21.30: Een 'nee' ontvangen
  • 23 mei, zaterdagochtend 10.00 - 12.00: Waardering uiten
  • 27 mei, woensdagavond 19.30 - 21.30: De schoonheid van de behoefte
  • 1 juni, maandagavond 19.30 - 21.30: Boosheid uiten
  • 9 juni, dinsdagavond 19.30 - 21.30: Schuld en schaamte transformeren
Data najaar:

1 en 22 september, 12 oktober, 3 en  24 november, 15 december. Thema‚Äôs worden later bekend gemaakt

Inhoud van de diverse thema's

Oordelen vertalen naar verbindende communicatie: We zijn heel erg gewend om in oordelen te denken en te praten. Onze oordelen geven wel weer wat we ervan vinden en helpen vaak niet om echt contact te maken. Achter elk oordeel schuilt een behoefte. Wanneer we daar eerst contact mee maken en dat uiten ontstaat er meer begrip en verbinding. Op deze avond gaan we daar op verschillende manieren mee aan de slag.

Heldere verzoeken doen: Wanneer je een helder verzoek doet, waarbij je ook jouw behoefte benoemd, kan de ander zich daar makkelijker mee verbinden. Er is ook meer ruimte voor alternatieven als je weet welke behoefte je wilt vervullen. We gaan de ruis en / of de donkere hoeken uit de verzoeken halen om zo tot helderheid te komen.

Empathisch reageren: 'Als je leert om empathisch in contact te komen met andere mensen, hoor je steeds schoonheid uit hun mond komen.' Marschall B Rosenberg. Door met empathie te luisteren ontstaat er meer begrip en mildheid, zowel naar jezelf als naar de ander.

Verschillende manieren van luisteren: Hoe je luistert heeft invloed op hoe je reageert. Als de ander met oordelen komt, kan je daar in mee gaan door terug te vechten of jezelf terug te trekken. Je kan ook de elementen van Geweldloze Communicatie toepassen en zo vanuit verbinding reageren. Er ontstaat dan een ander gesprek. We gaan de diverse vormen onderzoeken in deze 2 uur.

Een 'nee' ontvangen: Als de ander nee zegt op je verzoek lijkt het alsof het dan klaar is en er niets meer mogelijk is. Dit is juist het moment waarop je verbinding kan maken. Een 'nee' is altijd een 'ja' tegen iets anders. Daar gaan we deze bijeenkomst naar kijken. Hoe doe je dat en wat levert dat je op.

Waardering uiten: In waardering zitten ook vaak oordelen. We gaan kijken naar wat is het belang van waardering en hoe kan je die op een verbindende manier uiten.

De schoonheid van de behoeften: Wat betekent een behoefte voor jou of deze nu wel of niet vervuld is. Samen gaan we ontdekken welke schoonheid er in de behoefte zit. Als je spreekt vanuit die schoonheid zal je je meer vanuit een verlangen spreken en minder vanuit een gemis, een tekort.

Boosheid uiten: Boosheid komt vaak voort uit oordelende gedachten. Hoe kan je gebruik maken van de energie van boosheid, de boodschap die eronder zit, zonder verwijtend naar de ander te zijn? Kom het mee ontdekken tijdens deze twee uur.

Schuld en schaamte transformeren: Schuld en schaamte kunnen een energievretend effect op jou hebben. Hoe ga je om met deze gevoelens? Kan je de boodschap die ze hebben positief inzetten, zodat je weer energie krijgt?

Kosten en locatie Zoom cafe Geweldloze Communicatie

Het cafe heeft een open tarief. Na afloop bepaal je zelf hoeveel je wilt bijdragen. Zo wil ik in deze tijd bijdrage aan verbinding en harmonie tussen mensen. Je kan dit doen door een bankoverschrijving of door gebruik te maken van een tikkie. De informatie hiervoor krijg je in de bevestiging.
Een dag van te voren ontvang je een link voor de betreffende bijenkomst en het materiaal dat in die bijeenkomst wordt gebruikt. Alle bijeenkomsten hebben hun eigen unieke link die verder niet gedeeld wordt. Op deze manier is de beveiliging optimaal.

Voor wie

Voor iedereen die wil kennismaken met Geweldloze Communicatie of zijn/haar ervaringen en kennis wil verdiepen of opfrissen.

 

Agenda

27.05.2020
Geweldloze Communicatie zoomcafe. Thema de schoonheid van de behoefte

01.06.2020
Geweldloze Communicatie zoomcafe. Thema boosheid uiten

09.06.2020
Geweldloze Communicatie zoomcafe. Thema schuld en schamate transformeren

Inschrijven