Geweldloze Communicatie Zoomcafé

Wat in april 2020 begon als een experiment tijdens Corona, heeft een vaste plek gekregen: online oefenen in het Geweldloze Communicatie Zoom café. Zowel mensen mét als zonder ervaring schuiven aan in het café en gaan geïnspireerd weer door.

Wil je kennis maken of oefenen met de mogelijkheden van Geweldloze Communicatie? Kom dan naar het Geweldloze Communicatie zoomcafé. Ik begeleid het café en geef achtergrond informatie over de diverse thema's. Je kan oefenen in kleine  groepjes en je ervaringen weer delen in de grote groep.

De bijeenkomsten hebben ieder een eigen thema. Je kan aan een hele serie meedoen of kiezen voor losse momenten die voor jou passen.
Tijd: 19.30 - 21.30

  • 7 februari, dinsdagavond:  Behoeften of strategie. Onderscheid maken.
  • 27 februari, maandagavond: Schreeuwen als jakhals of als giraf.
  • 21 maart. dinsdagavond: Omgaan met het geweld van de ander.
  • 11 april, dinsdagavond: Empathisch luisteren. Waar ligt mijn aandacht? Op de niet vervulde behoefte of het verlangen wat er leeft?
  • 1 mei, maandagavond: Sorry zeggen vanuit je jakhals of als giraf.
  • 23 mei, dinsdagavond: Onvoorwaardelijke aanvaarding.
  • 12 juni, maandagavond: Oneindige bronnen van energie.

Behoeften of strategie. Onderscheid maken. Strategieën kunnen conflicten veroorzaken. We ontmoeten en begrijpen elkaar als de behoeften helder verwoord worden, zonder vast te houden aan een bepaalde strategie. Hoe kan je hier helder in communiceren?

Schreeuwen als jakhals of als giraf. Schreeuwen gebruiken we als ons iets erg ‘dwars’ zit, als we van streek zijn. Juist dan hebben we het nodig dat de ander ons kan horen. Door dan als giraf te schreeuwen wordt die kans om gehoord te worden groter. Kom je mee oefenen?

Omgaan met het geweld van de ander. We hebben zowel de jakhals als de giraf in ons en beide komen tevoorschijn als we communiceren. De jakhals is een giraf met een spraakgebrek. Het vraagt bewustzijn van mij om geweldloos te blijven reageren en te zien dat geweld een schreeuw om hulp is.

Empathisch luisteren. Waar ligt mijn aandacht? Op de niet vervulde behoefte of het verlangen wat er leeft? Bij empathisch luisteren richten we onze aandacht op de gevoelens en behoeften van de ander. Wat gebeurt er als ik me vooral richt op de onvervulde behoeften of mijn focus leg op de schoonheid van de behoefte? Kan je contact maken met het verlangen dat gehoord wil worden?

Sorry zeggen vanuit je jakhals of als giraf. Als ik sorry zeg, waar ligt dan mijn focus? Dat kan zijn op wat ik fout heb gedaan (jakhals). Of ik maak contact met de ander en de onvervulde behoefte van die persoon en ben me ook bewust van mijn behoefte die ik probeerde te vervullen met mijn actie. Over beide ga ik in contact (giraf)

Onvoorwaardelijke aanvaarding: Praten in algemeenheden is een overvloedige bron van veiligheid. En om tot elkaar te komen is er iets anders nodig. Een echte dialoog kan alleen ontstaan als ik het gesprek aanga met de wil om erdoor veranderd te worden. Als ik niet genoeg wil veranderen of geraakt wil worden om nieuw opties te kunnen overwegen, hoe kan ik dan verwachten dat de ander verandert?

Oneindige bronnen van energie: Vieren is een krachtige brandstof voor actie. Door te vieren en dankbaar te zijn richt je je op wat er is bijgedragen, ongeacht de impact. Door lessen te trekken uit je handelen kom je verder. Vreugde en verdriet zijn twee kanten van dezelfde medaille. Hier ruimte aan geven is een oneindige bron van energie.

Kosten en locatie Geweldloze Communicatie Zoomcafé

Het café heeft een open tarief. Na afloop of vooraf bepaal je zelf hoeveel je wilt bijdragen. Zo wil ik bijdrage aan verbinding en harmonie tussen mensen. Je kan dit doen door een bankoverschrijving of door gebruik te maken van een betaalverzoek. De informatie hiervoor krijg je in de bevestiging.
Een dag van te voren ontvang je een link voor de betreffende bijeenkomst en het materiaal dat in die bijeenkomst wordt gebruikt. Alle bijeenkomsten hebben hun eigen unieke link die verder niet gedeeld wordt. Op deze manier is de beveiliging optimaal.
Je volgt het café op je eigen plek thuis, op de bank, in je werkkamer, of waar jij maar kiest.

Voor wie

Voor iedereen die wil kennismaken met Geweldloze Communicatie of zijn/haar ervaringen en kennis wil verdiepen of opfrissen.

Reactie van deelnemers

“Een laagdrempelige manier om kennis te maken of te blijven oefenen. Geen reistijd, geen oppas regelen en afstand is geen probleem.”

"Ik vind het verrassend hoe ik vast kan lopen in de materie en dat aan het eind van de avond alle stukjes dan toch in elkaar vallen en ik de avond afsluit met meer helderheid en nieuwe mogelijkheden. "

"Ik vind de online sessies heel waardevol. Ik heb er al veel uit geleerd. Dank je wel hiervoor!" Groetjes Carine

 

Agenda

07.02.2023
Geweldloze Communicatie zoom café. Thema Behoeften of strategie. Onderscheid maken.

27.02.2023
Geweldloze Communicatie zoomcafe. Thema Schreeuwen als jakhals of als giraf

21.03.2023
Geweldloze Communicatie zoom café. Omgaan met het geweld van de ander.

11.04.2023
Geweldloze Communicatie zoom café. Thema Empathisch luisteren. Waar ligt mijn aandacht?

01.05.2023
Geweldloze Communicatie zoom café. Thema Sorry zeggen vanuit je jakhals of als giraf.

23.05.2023
Geweldloze Communicatie zoom café. Thema Onvoorwaardelijke aanvaarding.

12.06.2023
Geweldloze Communicatie zoomcafe. Oneindige bronnen van energie

Inschrijven