Tip van de week 47 » Deze vergadering is een complete tijdverspilling

"Zelfs als je niet de organisator van een vergadering bent, zijn er manieren die je kunnen helpen dat vergaderingen je meer voldoening geven." - Ike Lasater: Woorden die werken op de werkplek

"Deze vergadering  is een complete tijdverspilling!"
Waarom wordt deze verklaring zo vaak gehoord op de werkplek? De kans is groot dat je jezelf dit wel eens hebt horen zeggen. Door vergaderingen die geen duidelijk doel of richting lijken te hebben, tot bijeenkomsten waar een deelnemer langer heeft gesproken dan dat  je bereid was om te luisteren, hebben bijeenkomsten een slechte naam gekregen.

"Zelfs als je niet de organisator van een vergadering bent, zijn er manieren die je kunnen helpen zodat vergaderingen je meer voldoening geven," zegt Ike Lasater, auteur van Woorden die werken op de werkplek.
Een van deze strategieën is het onderbreken - een stap die voor sommigen intimiderend kan zijn, omdat het kan worden gezien als "onbeleefd", en kan leiden tot een verdere verwijdering in de vergadering in plaats van de duidelijkheid en de efficiëntie die je zoekt.

Wees voordat je onderbreekt, duidelijk over welke behoeften je hoopt te vervullen door het onderbreken. Is het duidelijkheid over wat de persoon zegt, over wat die persoon wil, of is het een behoefte aan efficiency (delen dat je het begrijpt en de wens om verder te gaan)?

Gebruik stille-empathie in het moment om je te verbinden met de behoeften achter je ongemakkelijk voelen en de wens om te onderbreken.

Oefening voor deze week

Wees je deze week, tijdens een vergadering, bewust van je gevoelens tijdens de vergadering. Merk je dat je je comfortabel voelt en betrokken voelt bij de bespreking en de richting en de stroom waarin het gebeurt, of vind je jezelf gespannen, ongemakkelijk, angstig? Welke behoeften zitten er misschien achter deze gevoelens?