Tip van de week 46 » Dat is niet grappig

"Ook al is mijn intentie om de behoeften voor plezier en spelen te vervullen, kan het dat andere mensen geraakt worden door mijn humor." - Ike Lasater, Woorden die werken op de werkplek

Humor kan lastig zijn op de werkplek. Terwijl het hebben van plezier op het werk een waarde is waar weinig mensen iets tegen hebben, kunnen sommige uitspreken, grappen of hoe iets wordt gezegd eerder leiden tot klachten dan lachen. Het kan bijdragen aan de totstandkoming van een ongemakkelijke of zelfs een vijandige werkomgeving.

Hoe ga je om met humor op de werkplek? Hoe houd je op hetzelfde moment oog voor zowel de behoefte aan plezier en spelen als de behoefte aan veiligheid, comfort of vertrouwen?
Stel jezelf de vraag - wat is je primaire bedoeling achter de soort humor die je gebruikt op de werkplek? Is het voor plezier en spelen? Komt het voort uit nervositeit en een verlangen naar erbij horen of geaccepteerd worden? Of iets anders?

" Mijn gok is dat als ik een andere bedoeling in het gebruik van humor heb ", zegt Ike Lasater, schrijver van Woorden die werken op de werkplek, " zoals een voornemen tot instructie, of een idee van te willen straffen, of kritiek te geven, of om iemand te ondermijnen met mijn humor is het waarschijnlijker dat er een reactie in een ander wordt veroorzaakt. "

Een andere belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen is "hoe wordt je humor ontvangen?" Kunnen de ontvangers van je humor zich verbinden met je intentie, of voelen ze iets heel anders?

Oefening voor deze week

Denk deze week na over je eigen of iemand anders humoristische uitspraken en verbind je met de intentie achter hen. Welke behoeften wil je vervullen met deze humor?