Terug naar Nieuwsbrief / Archief

01.08.2019
Zomer 2019

Begin augustus midden in de zomer. Mensen gaan weg, op vakantie, komen terug met verhalen, vol inspiratie.

Ik merk dat ik het dan heerlijk vind om met de bril van Geweldloze Communicatie te kijken naar wat we, wat ik aan het doen ben in die periode. Welke behoefte zit er onder mijn gedrag?

Doordat ik minder werkafspraken heb, kom ik toe aan wat ik al langer van plan was. Zo zijn mijn keukenkastjes nu schoon en opnieuw ingericht. Dat geeft mij overzicht en heeft ook met zorg voor mijn omgeving te maken. En misschien nog wel belangrijk mijn verlangen naar integriteit. Dat ik doe wat ik beloof, mezelf voorneem. Of dat nu gaat over afspraken met iemand anders of met mezelf. Zolang ik het niet gedaan heb, blijft het ergens in mijn achterhoofd hangen en kost daar energie. Of gaat van to do lijstje naar to do lijstje.

Voor mij is dat ook een invulling van de zomer, zaadjes die langer geleden al gevallen zijn (het idee ontstond om iets te doen) tot bloei laten komen. En soms is de tijd er nog niet klaar voor en blijft het zaadje wat langer liggen voor er iets uit gaat groeien. Ook dat is mogelijk. Niet elk zaadje ontkiemt direct.

Welke behoeften heb jij vervult deze zomer? Of ga je nog vervullen?

Ter inspiratie nog een verhaal van John Lane

De directeur keek geschokt toen hij een visser genietend van zijn pijp naast zijn boot in het gras zag liggen. "Waarom ben je niet aan het vissen",  vroeg hij?
"Omdat ik vandaag genoeg vis gevangen heb". "Waarom vang je niet nog wat meer?"
"Wat zou ik dar mee doen?" "Meer geld verdienen. Dan zou je een motor kunnen kopen voor je boot en verder weg kunnen gaan en meer vis vangen. Dan verdien je meer geld en kan je betere netten kopen. Dus meer vis, meer geld. Je zou snel geld genoeg hebben om twee boten te kopen, of misschien wel een vloot. Dan zou je volgens mij rijk zijn."
"Wat zou ik dan doen?" "Dan kan je achterover leunen en van het leven genieten."
"Wat denk je dat ik nu aan het doen ben?"
Voor mij een mooi voorbeeld hoe je een behoefte op verschillende manieren kan vervullen. Waarbij het niet is dat de ene manier beter is dan de andere. Iedereen heeft zo zijn voorkeur en beide zijn goed. Welke voorkeur heb jij? 

 

En na de zomer zijn er weer allerlei activiteiten om te doen. Ik geef daarvan graag een overzicht.

 

In september start weer een nieuwe Kleur bekennen. In 8 maanden kan je met een vast groep je vaardigheden in Geweldloze Communicatie een boost geven.

Samen optrekken, samen leren en daardoor vaardiger worden. Of dat nu is op je werk of thuis, of met je familie. Je oefent steeds met je eigen situatie.

Dit schreef een van de deelnemers van het afgelopen jaar in haar evaluatie:

Dank je wel Monie. Ik ben heel blij dat ik de ruimte bij je voel om op mijn manier met GC bezig te zijn en me daar verder in te ontwikkelen.

Nu het jaar afgelopen is, en ik er privé ook intensief mee bezig ben, voel ik me competenter bij het toepassen. Maar nog belangrijker, ik blijf meer bij mezelf, ontspannen. Ik word minder geraakt door de worstelingen van anderen. Kan het zien en met empathisch kijken en luisteren. Vaker de stille empathie toepassen, als de ander niet toe is aan een reactie. Daar ben ik blij mee.

We starten op 14 september in Groenekan dat is zeker en er is nog plaats als je ook nog mee wilt doen. Lees de uitgebreide informatie.

Kennis maken met Geweldloze Communicatie kan weer op verschillende manieren:

Wil je een korte indruk hebben van de mogelijkheden? Kom dan naar de introductiedag op 7 september. Je krijgt de basis van Geweldloze Communicatie en oefent met het vertalen van je oordelen voor je deze uitspreekt. Tevens kijk je hoe je luistert. Is dat als jakhals of als giraf? En wat er met die twee beesten is, wordt ook duidelijk tijdens deze dag. Meer info lees je hier.  

Wil je meer ruimte om te oefenen ook tussendoor er thuis mee bezig zijn? Kom dan naar de 8 avonden die ik bij de Volksuniversiteit in Utrecht geef. We starten op woensdagavond 25 september. Op hun site kan je uitgebreide informatie lezen. Het aanmelden gaat ook via hun.

Verdiepen

Heb je al kennis gemaakt met Geweldloze Communicatie  en wil je bezig blijven om het levend voor je te houden? Kom dan naar de oefengroep op maandag. Ook deze start weer in september. Tot het einde van het jaar zijn er 5 bijeenkomsten. Meer info en aanmelden via de site.

Eind september ben ik ook weer twee dagen in mijn geliefde België om daar de training  ‘Omgaan met grenzen te geven’.
Ontdekken van jouw grenzen.
Oefenen met grenzen aangeven en grenzen ontvangen.

Geweldloze Communicatie ondersteunt ons weer om te ontdekken hoe we met grenzen kunnen omgaan, zodat we geen prikkeldraad hoeven te spannen en toch duidelijk kunnen zijn. Naast Geweldloze Communicatie biedt ik hierin ook oefeningen aan die uit mijn achtergrond van lichaamswerk komen.

Reacties van deelnemers bij vorige omgaan met grenzen
Deze training was een schot in de roos voor mij. Er zaten ook enkele erg waardevolle oefeningen in vanuit de achtergrond van lichaamswerk van Monie”
“Monie droeg mildheid en de waarde van kleine stapjes uit, en dat was heel helpend.”

Deze training geef ik via Blabla. Het aanmelden is ook via hun.

 

Dansen

Dansen? Jawel dansen op de kaarten van het proces van Geweldloze Communicatie. Of te wel een dansvloerendag op 26 oktober. Afgelopen jaar heb ik de diverse dansvloeren aangeboden via een avondcursus. Nu staan 3 dansen centraal op deze dansvloer dag. Kom je meedansen? Meer weten? Hier kan je alles lezen of mail of bel me.

 

Ik wens je nog een mooie zomer wat je ook gaat doen.