Terug naar Nieuwsbrief / Archief

08.06.2022
Nieuwsbrief zomer 2022

De zomer staat voor de deur.  De ene dag lijkt het wel herfst met de regen die neervalt en de volgende dag kan ik weer voelen dat de zomer eraan komt, is er zonneschijn en de temperatuur een stuk hoger.  Iedereen reageert anders op deze verschillen en het feit dat het vakantietijd is/wordt. Hoe is dat voor jou? Is vakantie een tijd om te ontspannen, niets te doen. Ga je nieuwe gebieden ontdekken in jezelf of ergens over de grens?
Ik verheug me op mijn fietstocht naar Zuid Franrijk. Na 2 keer uitstel door corona, gaat het dit jaar wel gebeuren.
Zo’n deadline van ‘dan ga ik weg’, maakt ook dat ik allerlei klusjes die ik voor me uitgeschoven heb nu afrond en dat geeft overzicht en een voldaan gevoel omdat zaken afgerond zijn.
Wat ook een voldaan gevoel geeft zijn de doorlopende trainingen die voor de zomer weerzijn afgerond. Deelnemers die met nieuwe bagage afscheid nemen. Sommige die ik weer terug zie in september om verder hun pad te bewandelen. Je leest er verderop meer over.

 

Of toch maar deze

Niet omdat de dingen moeilijk zijn, durven wij niet, maar omdat wij niet durven zijn de dingen moeilijk.

Seneca

Zomerweken


In de worden er ook altijd zomerkampen gehouden. Dit zijn weken waarin mensen samen komen en met elkaar Geweldloze Communicatie oefenen en leven. Het is niet een specifieke training. Het programma wordt door de mensen samen gemaakt.
In België van 8 t/m 15 juli in Château Frandeux
In Nederland van 15 t/m 21 augustus in Friesland  

Het eindigt bij mij als ik wil

In mei was het laatste weekend waarbij iedereen uitsprak wat ze meegenomen hadden van het afgelopen jaar. Ik was geraakt door de verhalen en hoe iedereen daar authentiek, op haar eigen manier stond en daar uiting aan gaf. Hoe ieder gegroeid was. Thuis en op het werk zorg draagt voor verbinding. Ik ben dan zo blij dat ik 8 jaar geleden met dit traject ben begonnen. Het staat en ontwikkelt zich ook steeds weer. Daar geniet ik ook van.
In september start er weer een nieuwe jaartraining, je kan er hier alles over lezen. Kom je meedoen? En wil je mij nog eerst wat vragen mail of bel gerust.
Een van de deelnemers schreef na afloop : Dus mijn dank aan jou dat je mij hebt geholpen helemaal in verbinding te komen met mijn diepste zelf. Ik ben nu echt thuis in mezelf.
Tekst van de kaart: 'Wat een reis! Wat een transformatie! Samen ben ik met jou op zoek gegaan naar mijn kleur en heb ik kleur durven bekennen. Je hebt na veel zwart weer kleur aan mijn leven gegeven door je kennis van GC te delen. Ik ben je enorm dankbaar. Dankjewel voor een prachtig leerjaar.'

 

Deze kaart kreeg ik ook.

 

Geweldloze Communicatie Zoom Café

 

Het GC zoom café is niet meer weg te denken uit mijn aanbod. Elke keer geniet ik weer van de diepte die we in die 2 uur samen bereiken. En dat het voor de deelnemers ook zo is blijkt wel uit hun reacties: ‘Ik ervaar weer een nieuwe drive om met GC aan de slag te gaan.’ ‘Ik ben er nog meer van doordrongen hoe belangrijk het is dat ik helemaal verbonden ben met mezelf.
Voor het najaar heb ik weer nieuwe thema’s uitgewerkt. Kom je mee doen? Afwisselend op de maandag- of dinsdagavond.

  • 12 september, maandagavond: Van klacht naar kracht.

  • 4 oktober, dinsdagavond: Leven vanuit verlangen.

  • 24 oktober, maandagavond: Komen tot win/win.

  • 15 november, dinsdagavond: Omgaan met triggers.

  • 6 december, dinsdagavond: Nee zeggen op een verbindende manier.

Meer informatie over de thema’s kan je hier lezen.

Een mens is een mens door andere mensen.

Desmond Tutu

Nieuwe giraf in de webwinkel

Ik ben steeds weer op zoek naar producten die ondersteunend zijn bij het oefenen van Geweldloze Communicatie. De giraf en jakhals handpoppen kunnen een speels element aan dat oefenen geven. Naast de handpop van CNVC heb ik ook een kleinere en daardoor goedkopere giraf handpop. Dat assortiment is nu uitgebreid met een kleinere handpop met kleine pootjes. Het voordeel is dat je vingers in die pootjes kunnen en je zo meer dynamiek in het spel kan brengen. De bek is wel dicht. Wil je er een met open bek, dan heb je echt de handpop van CNVC nodig.

De basis voor Geweldloze Communicatie

 

Heb je ook soms het idee dat niet overkomt wat je bedoelt of de dat er meer is dan wat er gezegd wordt èn heb je het verlangen om daar zelf wat aan te doen en vaardiger te worden in jouw communicatie? Kom dan kennismaken met Geweldloze Communicatie. Dat kan op verschillende manier.
Bij de Volksuniversiteit in Utrecht geef ik een reeks van 10 x 2,5 uur. Zowel in de ochtend als in de avond op woensdag. Start op 21 september. Door wekelijks te oefenen en steeds een nieuw aspect daarbij te nemen vergroot je zo jouw vaardigheden.
Reacties van deelnemers: ‘ Jij hebt mij taal gegeven waarmee ik mijn binnenwereld kan waarnemen…’ ‘Ik heb meer geleerd over mijn gedrag en de keuze die ik nu heb om er voortaan anders naar te kijken. En ook anders te handelen. Dat is rijkdom. Erg prettig. ‘
Wil je je in ėėn keer helemaal onderdompelen dan kan dat bij de basis tweedaagse op 10 en 11 september of op 19 en 20 november. Twee dagen om  kennis te maken met GC en daarnaast veel tijd om te oefenen op verschillende manieren. Heb je niet zoveel tijd, dan kan je meedoen met de introductiedag op 15 oktober. Ook daarin krijg je de basis van Geweldloze Communicatie. Er is alleen minder tijd om er zelf mee aan de slag te gaan. En dat kan altijd later nog bij een verdiepingsdag of avondcursus of zoom café. Ik hoop je op een van de momenten te zien.

 ‘Tussen wat gezegd wordt en niet bedoeld en tussen wat bedoeld wordt en niet gezegd, gaat de meeste liefde verloren’

Khalil Gibran

Verdiepen

Wil je jouw kennis van geweldloze Communicatie levendig houden dan kan dat op verschillende manieren. Zoals al genoemd is het GC zoom café daar een mogelijkheid voor. Lekker thuis vanuit jouw eigen omgeving.
Liever live? Kom dan naar de verdiepingsavondcursus om de 3 weken op dinsdagavond in De Bilt. Start 6 september. Met een vaste groep mensen samen oefenen. Ik maak een basisprogramma en er is ruimte om jouw eigen situaties in te brengen.
Wil je oefenen met het aangeven van je grenzen, zonder dat er direct prikkeldraad omheen staat? Kom dan naar de verdiepingsdag op 1 oktober.  We oefenen met zowel het aangeven van jouw grens als het ontvangen van de grens van de ander. Jij hebt steeds de tools in handen om te zorgen dat er verbinding blijft.
Reacties van deelnemers: ‘Wat voor mij werkte was de open sfeer. Klein gezelschap.  Een relaxte trainer met gevoel van humor. ‘ ‘Ik werd ook blij van het enthousiasme van de andere deelnemers. Het gaf energie om in gezelschap te zijn van mensen die bekend zijn met GC en een hele dag hiermee bezig te zijn.’ ‘Mooi handvat gekregen om te gebruiken bij slecht nieuws gesprekken.’

 

 

 

De Houthakker

Een houthakker solliciteerde bij een houtbedrijf. Hij werd aangenomen en ging de eerste dag vol goede moed letterlijk en figuurlijk aan de slag. In één dag kapte hij achttien bomen. Zijn baas was heel tevreden en beloofde hem aan het eind van de week extra loon.
De volgende ochtend stond de houthakker vroeg op en ging naar het bos, vastbesloten om zijn record te verbeteren. Maar hij slaagde er niet in om meer dan vijftien bomen te kappen. lk zal wel moe zijn, dat is begrijpelijk, dacht hij en ging die avond extra vroeg naar bed.
De volgende dag deed hij opnieuw een recordpoging. Hoe hij zijn best ook deed, hij kapte die dag maar negen bomen. De volgende dag waren het er zeven, toen vijf en daarna nog maar twee.
Teleurgesteld zocht hij zijn baas op om te vertellen wat er aan de hand was. Bij hoog en bij laag hield hij vol dat hij alle dagen even hard zijn best had gedaan.
'Wanneer heb jij je bijl voor het laatst geslepen?' vroeg de baas. 'Slijpen?' riep de houthakker uit, ‘ik heb geen tijd gehad om te slijpen. lk had het veel te druk met kappen.'

Zomer / vakantie ook tijd om jouw bijl te slijpen, rust te nemen, te overzien wat voor jou belangrijk is en daar tijd voor vrij te maken. Ik wens je een goede zomer.