Terug naar Nieuwsbrief / Archief

06.05.2023
Nieuwsbrief mei

Afgelopen donderdag (4 mei) ben ik naar een uitvoering van ‘The armed man’ ( a mass for peace) van Karl Jenkins geweest.
Het is een stuk voor orkest, koor en solisten dat 65 minuten duurt. Het gaat over de dreiging van oorlog, afgewisseld met momenten van reflectie. Naast de muziek werden er ook beelden vertoond op een groot scherm. Die combinatie maakte het voor mij erg indrukwekkend. Beelden van marcherende legers uit alle tijden, biddende volkeren, soldaten die afscheid nemen of hun kameraden helpen, bommenwerpers. Het raakte me omdat ik me weer realiseerde wat wij mensen elkaar  soms ook aandoen. Aandoen vanuit ‘ik heb gelijk en jij niet’, of ‘jij moet boeten voor wat je hebt gedaan’, achter een idee staan en daar voor vechten zonder echt contact te maken met mensen die er anders over denken. Als ik me realiseer dat dat ook in de wereld is, lijkt dat soms zo’n groot contrast met mijn werk als Geweldloze Communicatie trainer. Ik wil mijn ogen niet sluiten voor wat er speelt en ik wil ze ook gericht houden op al die mooie momenten. Initiatieven die er ook zijn. Mijn werk als communicatie trainer is mijn bijdrage aan harmonie, aan vrede. Ik doe het op mijn manier hier in Nederland en ben dankbaar voor mijn collega’s die, net zoals Marshall Rosenberg , overal in de wereld werken om mensen met elkaar te verbinden of om mensen die in moeilijke omstandigheden leven, bij te staan met compassie.
Ik wil als inspiratie rond dit onderwerp met jullie een tekst delen die we met ons koor zingen.

Dat levend blijft de hoop, voorbij versteend bestaan.
Dat zichtbaar blijft ons geloof in recht dat wordt gedaan.  
Dat voelbaar blijft de liefde, in hoe wij samen gaan.
Dat wakker blijft de droom, de moed om op te staan.
Dat komen mag de vrede, dat komen mag de vrede.
Gezegend en voldaan.
Tekst Kees vd Zwaard.

 

 

17 mei verdiepingscursus bij Volksuniversiteit Utrecht.


Op woensdagochtend 17 mei start er een verdiepingscursus van 6 bijeenkomsten.  Tijdens deze cursus gebruiken we o.a. de  dansvloeren van Geweldloze Communicatie om helderheid te krijgen waar je bent in het gesprek. We oefenen met empathisch reageren en met zelfempathie. We besteden aandacht aan dagelijks taalgebruik, zodat jouw reactie natuurlijk overkomt. We focussen op de schoonheid van de behoefte, of deze nu wel of niet vervuld is. We ontdekken hoe Geweldloze Communicatie kan bijdragen dat alle partijen gehoord worden, waardoor je echt tot win/win kan komen. Het is zeker dat de cursus start en er is nog plaats als je mee wilt doen. Bij mooi weer kunnen we bij het oefenen gebruik maken van de mooie tuin van de volksuniversiteit.
Data: 17, 24 en 31 mei, 7, 14 en 21 juni. 9.15 – 11.45
Inschrijven via de Volksuniversiteit Utrecht.
 

Gezin in Verbinding nieuwe datum

23 t/m 25 juni


Dat was schrikken in januari. De avond dat de nieuwsbrief uitkwam  kreeg ik een mail van Anke van camping tussen Hemel en aarde waar we deze training geven. Wij stonden niet in haar agenda in april en er was al een andere groep. Na heen en weer bellen met Matthew en Anke was er snel een nieuwe datum gevonden 23 t/m 25 juni. Iets meer kans op mooi weer hopen we en het geeft jou/jullie nog de kans om mee te doen.
Dus wil je met je gezin / met je kin(deren) een lang weekend tot elkaar komen en samen leren rond jullie communicatie, geef je dan op. Of lees eerst de uitgebreide informatie.
Wil je overleggen? Dan kan je me ook bellen.

Wij hebben na het weekend gezin in verbinding hele fijne weken met elkaar gehad, waarin de communicatie veranderde en er meer rust en verbinding was. Afgelopen week lijkt dit ineens weer helemaal veranderd, er zijn weer veel oordelen, verwijten en veel boosheid en we weten als we de tijd nemen voor elkaar we daar samen ook weer uit komen. Dank voor de inspiratie.

"More words does not lead to more connection."

Marshall Roosenberg

Eerste generatie trainers


De mensen die het eerste uur bij Marshall waren en rechtstreeks van hem geleerd hebben, hebben een gezamenlijke site gemaakt. Ze willen met deze site bijdragen aan het gedachtegoed door te delen wat zij geleerd hebben, hoe zij hem ervaren hebben en wat NVC hun heeft gebracht.
Ik heb tot nu toe alleen even vlug de foto’s bekeken en ik denk dat het inspirerend kan zijn, vandaar dat ik de website nu met jullie deel. Ik hoop dat jij het ook als inspiratie ervaart.

Je vindt er naast de foto’s ook video’s, artikelen, quotes van Marshall en persoonlijke verhalen van de trainers.

basiscursus of introductiedag

Voor de zomerstop zijn er nog 2 mogelijkheden om kennis te maken met Geweldloze Communicatie. Op 27 mei geef ik nog een introductiedag en op 1 en 2 juli is er een basiscursus. Ik kan van alles zeggen over het plezier waarmee ik altijd een basiscursus of introductie geef en deze keer laat ik eerdere deelnemers aan het woord. En ook na de zomer zijn er ook weer trainingen en introductiedagen gepland.  Basis: 2 & 3 sept, 11 & 12 nov. Intro: 7 okt en 9 dec
'Monie voelt de groep ontzettend goed aan. Ik voelde me geen een keer gaar, Monie had alweer bedacht dat er pauze nodig was voordat ik zelf doorhad dat dit nodig was. En ervaarde veel ruimte om de basis echt goed onder de knie te krijgen. Theorie ruimschoots aangestipt om de essentie te begrijpen en precies genoeg ingekaderd om niet te overstromen met informatie overload. Heel veel geoefend en gespeeld, precies waar ik op hoopte. Ik vertrok met meer energie dan ik kwam en meer inzicht dan ik had durven hopen.'
'Dank je vooral, het heeft me veel meer gebracht dan ik initieel verwachte. Nu nog uitvoeren en toepassen :-)'

 

 

 

‘Wanneer luisteren om te reageren overgaat in luisteren om te begrijpen, ontstaat er echt contact.’ 

Dalai Lama

Jaartraining kleur bekennen start

30 september

En na de zomer is er weer de mogelijkheid om mee te doen met de jaartraining Kleur bekennen.
10 dagen verspreid over 8 maanden met eenzelfde groep steeds vaardiger worden. Tussendoor oefenen met je maatje en elkaar maandelijks ontmoeten in de mooie ruimte in Groenekan.  Leren van en met elkaar. Kom je meedoen? Alle info lees je hier en aanmelden kan hier. Tot in september.

'Ik wil je bedanken Monie voor elke bijeenkomst. Het brengt me telkens bij wat ik net nodig had, heb en de groei naar mezelf. Vanuit de groep net die andere kijk krijgen waar ik in vast zit.
Heel hartelijk dank.'
'De manier vanuit je kracht en gelijkwaardigheid, je eigen weten en openstaan en ontdekken inspireren me. Dank je wel om ons, zelfs verleden week waar iedereen zijn pijn zo tastbaar was, op je serene manier ons toch wist te benaderen en te helen. Dank je wel!'

" Als wij onze behoeften niet op waarde schatten,

zullen anderen dat ook niet doen." -

Marshall Rosenberg,

Geweldloze Communicatie Festival

Op zaterdag 16 september 2023 vindt de 15e editie van het Geweldloze Communicatie Festival plaats, in levende lijve weer! Er is een nieuwe locatie gevonden midden in het centrum van Rotterdam in Gebouw de Heuvel. Ook de datum is veranderd. Het lijkt passend om aan te sluiten bij de Vredesweek die jaarlijks in september wordt gehouden. We nodigen je uit om op deze eerste dag van de Vredesweek, je hart te laten spreken en deze feestelijke, live editie bij te wonen.

De inschrijving opent binnenkort. Meer informatie komt op de gezamenlijke site van de trainers.