Terug naar Nieuwsbrief / Archief

27.04.2019
Nieuwsbrief april 2019

Nieuws

Al even geleden dat de laatste nieuwsbrief geschreven is. Ik stelde het steeds uit, want de nieuwe site en het nieuw logo kwam eraan. En dan duurde dan toch weer langer dan verwacht. Maar nu kan ik zeggen dat sinds vorige week alles online staat. In de kop boven deze nieuwsbrief zie je het nieuwe logo en de nieuwe stijl. En de site vind je hier. Ik ben er blij mee en ben benieuwd wat het in jou oproept. Wil je me dat laten weten?

Voor mij was het belangrijk dat de kleur bleef omdat als ik Geweldloze Communicatie leef ik mezelf laat zien en ook de ander zie. Voor mij is dat Kleur Bekennen (ja daarom heet de jaartraining ook zo) en ook de kleur van de ander zien. Het open hart in het logo drukt voor mij de openheid en de vrijheid uit die ook ontstaat door zo met elkaar te communiceren.

Omdat er al een tijdje niets is geweest, wordt dit ook meteen een hele volle nieuwsbrief. Veel leesplezier. Als je een onderwerp hebt waarvan je graag wilt dat ik daar een volgende keer aandacht aan besteed. Laat het me weten. Ik wil graag ingaan op vragen van jullie.

 

Wat komt er aan?

 

Gezin in verbinding

Ik ben heel blij dat we deze training voor ouders en kinderen twee keer aanbieden. De eerste keer is een driedaagse met Hemelvaart (30 mei t/m 1 juni). Deze geef ik net zoals de andere jaren samen met Annemiek van de Krogt. We zijn blij met het programma zoals het staat en zijn het aan het fijn tunen voor deze editie. Er is nog plaats als je mee wilt doen. Lees de uitgebreide beschrijving.

En zoals je in die uitgebreide beschrijving kan lezen, komt er dit jaar ook een zomermidweek van 15 t/m 19 juli. Deze geef ik samen met Peter van Kempen. Met hem ben ik samen bezig om dit programma vorm te geven. Naast het samen leren en toepassen van Geweldloze Communicatie zal er tijdens deze midweek ook 'vrije ruimte' zijn. Je kan dan met elkaar uitstapjes maken in de omgeving of op het terrein blijven en genieten van het bos en de mogelijkheden daar. Naast leren is daar dus zeker ook ruimte voor vakantie.
 

 

Omgaan met boosheid

Wanneer we boos of wanhopig zijn, is, zelfs
wanneer we ons door die gevoelens laten meeslepen,
de liefde nog steeds aanwezig.
Thich Nhat Hanh

Voor mij geeft deze spreuk van Thich Nhat Hanh zo mooi weer waar het om gaat. Dat ook onder boosheid altijd liefde zit, die op een 'ongelukkige manier' geuit wordt. Dat onderzoeken we en spelen we mee tijdens deze verdiepingsdag. Boosheid uiten en/of ontvangen en in contact blijven. Kom je mee onderzoeken? Je krijgt er alle ruimte voor op 11 mei. Info en aanmelden.

 

Omgaan met grenzen 2 dagen in Belgie

Voor wie er snel bij is. Volgend weekend (4 en 5 mei) geef ik deze tweedaagse voor Blabla in Eindhout (vlak over de grens bij Eindhoven). Er is op dit moment nog ruimte om mee te doen.
Geweldloze Communicatie ondersteunt ons weer om te ontdekken hoe we met grenzen kunnen omgaan, zodat we geen prikkeldraad hoeven te spannen en toch duidelijk kunnen zijn. Naast Geweldloze Communicatie biedt ik hierin ook oefeningen aan die uit mijn achtergrond van lichaamswerk komen.

Reacties van deelnemers bij vorige omgaan met grenzen
“Deze training was een schot in de roos voor mij. Er zaten ook enkele erg waardevolle oefeningen in vanuit de achtergrond van lichaamswerk van Monie”
“Monie droeg mildheid en de waarde van kleine stapjes uit, en dat was heel helpend.”

 

Kennismakingstrainingen

Tot de zomer zijn er nog een paar mogelijkheden om kennis te maken met Geweldloze Communicatie. Tijdens een introductiedag of basistraining van 2 dagen leer je om zonder oordelen en met verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens en behoeftes te communiceren. Je leert hoe je je zo kan uitspreken dat er meer kans is dat de ander je hoort en je oefent om op een open manier te blijven luisteren.
De introductiedag is op 19 mei of 13 juli.
De basistraining is op 29 en 30 juni.

 

Je eigen behoefte invullen. GC in het dagelijkse leven.

In de training hoor ik het mezelf vaak zeggen. Als iemand een nee heeft op een verzoek zijn er nog héééél véééél andere mensen die jouw behoefte kunnen invullen, zeker als je niet vasthoudt aan die ene strategie. En je kan altijd nog zelf je behoefte invullen.
Een paar weken terug kwam ik dat tegen. Ik fietste op een zondagmorgen door Utrecht. Lekker rustig, dus ik kon goed opschieten. Ik houd er wel van om lekker door te fietsen. En zoals gebruikelijk was ik wat aan de late kant en was het dus ook deels noodzaak. Voor mij fietste een vader met zijn zoontje. Nu ben ik slecht in leeftijd schatten, maar het kind was niet zo oud en gebruikte zijn hele lijf om te fietsen. Vader fietste ernaast en ondersteunde hem af en toe. Op die manier gebruikte ze het hele fietspad. Geen mogelijkheid om in te halen. Mijn jakhals was meteen wakker en geërgerd bedacht ik dat het toch zoveel fijner zou zijn als mensen eraan dachten dat ze niet alleen op de wereld, in dit geval het fietspad, waren en rekening hielden met elkaar; met mij dus als andere fietser. En terwijl dit zo door me heen ging en mijn hand naar de bel ging om te laten weten dat ik er langs wilde en ze plaats moesten maken, bedacht ik: 'rekening houden met elkaar', als het daar om gaat. Zou die vader het dan ook fijn vinden als er rekening gehouden zou worden met hem en zijn zoon, die nog niet zo goed kon fietsen? Was ik bereid om rekening met hen te houden? En ik stuurde mijn fiets wat naar rechts zodat ik hen via de stoep (zondagochtend, dus daar was niemand) kon inhalen. Een glimlach verscheen op mijn gezicht. Zo konden we allemaal onze weg vervolgen in ons eigen tempo.

Heb je ook wel eens zo van die momenten gehad? Laat het me weten als je het leuk vindt om dit te delen.

Om alvast te noteren

Jaartraining Kleur bekennen start 14 september.
Omgaan met grenzen 28 en 29 september in Ronse (Belgie)
In de volgende nieuwsbrief meer informatie

 

Verzoek - verzoekje - verzoeken - gevraagd - vraagje

Zijn er onderwerpen waar je graag wilt dat ik daar aandacht aan besteed in de volgende nieuwsbrief of op Facebook? Laat het me weten. De planning is om op Facebook ook vaker wat te gaan schrijven. Volg je mijn pagina al?

En verder ..................

Is er van 10 t/m 12 mei in Groenekan een workshop voor stellen. Deze wordt gegeven in het Engels door twee Deense trainers. Alea Moreno en Mathias Granum. Meer info en aanmelden

Bestaat Ai-Opener dit jaar 15 jaar. In het kader daarvan zijn er een aantal trainingen met internationale trainers. Op 11 en 12 juni komt Ike Lasater een training geven 'reconnecting to joy'. Hij geeft deze samen met Christiaan Zandt. Deze training is speciaal voor mensen die Geweldloze Communicatie in groepen delen.