Terug naar Nieuwsbrief / Archief

20.02.2021
Nieuwsbrief februari

Flexibiliteit

Drie weken terug maakte ik nog enthousiast foto’s van narcissen die ik onderweg tegen kwam. Voor mij een teken dat na de winter de lente er aan het aankomen was. Daarna kregen we te maken met een dik pak sneeuw en ijs, waarvan veel mensen genoten hebben en erop uit trokken. En nu hebben we een weekend met hoge temperaturen. Dat vraagt om omschakelen.
Flexibiliteit lijkt ook wel een begrip te zijn waar bij mij/bij ons steeds weer een beroep op gedaan wordt in deze tijd.
In december toen de lockdown werd aangekondigd had ik binnen een dag al mijn trainingen verplaatst naar na 19 januari, zodat ze dan hopelijk weer live gegeven konden worden. En wat niet te verplaatsen was, ging ik online aanbieden.  En nu is de lockdown alweer 2x verlengd.
De energie om te schuiven is er nu minder merk ik.  En ik ben blij dat ik daar dan niet aan voorbij ga. Rouwen, de teleurstelling toe laten dat het anders gaat dan ik gehoopt had vroeg eerst om aandacht.  In mezelf voelen hoe ik verlang naar duidelijkheid en zekerheid en ook weten dat dat er nu niet is. Dat hielp me ook weer herinneren dat het bij Geweldloze Communicatie niet alleen gaat om strategieën te vinden om je behoeften te vervullen maar dat het ook gaat om het vergroten van je capaciteit om te zijn met onvervulde behoeften. Daar geeft deze tijd me een mooie uitdaging in.
Ik heb nu besloten om mijn agenda niet steeds om te gooien en te blijven bij de planning  en zolang we niet fysiek bij elkaar kunnen komen, bied ik de trainingen online aan.

In deze nieuwsbrief vind je naast nieuws over de trainingen voor het komende kwartaal ook informatie over nieuwe boeken die zijn verschenen, een volgend online festival en verwijzingen naar andere inspiratiebronnen.
Veel plezier met lezen. En ik hoor graag je reactie.

Zoomcafé

Ik blijf genieten van de bijeenkomsten bij het zoomcafé. Een café zonder luide muziek of een tap. Maar wel met inspirerende gesprekken, diepgang en elkaar ontmoeten. Er komen veel verschillende mensen, soms wat stamgasten die ik elke keer weer terug zie en die blij zijn elkaar weer te zien. Nieuwe mensen vinden snel aansluiting. Elke 3 weken is er een ander thema en de basis om met het thema bezig te gaan is natuurlijk steeds Geweldloze Communicatie. Zin om een keer mee te doen? Dit zijn de komende data en thema’s. Elke keer van 19.30 - 21.30 uur.

  • 22 februari - Boosheid uiten

  • 16 maart - Schuld en schaamte transformeren

  • 6 april - Grenzen aangeven

  • 26 april - Luisteren om te begrijpen

Is er een thema dat jij graag een keer besproken ziet? Laat het me weten.

 

"Iets wat de moeite waard is om te doen, is het waard om onvolmaakt gedaan te worden." Marshall B Rosenberg

 

Inspiratie


Puddle Dancer Press is de Amerikaanse uitgever van de boeken van Marshall Rosenberg en veel andere boeken rond Geweldloze Communicatie.

Daarnaast bieden ze op hun site veel gratis toegankelijke informatie/artikelen aan. Neem eens een kijkje. De artikelen zijn per thema gerangschikt. Alle artikelen zijn in het Engels.

Kennismaken met Geweldloze Communicatie

Wil je dit voorjaar kennis maken met Geweldloze Communicatie dan kan dat op verschillende manieren. Via de Volksuniversiteit Utrecht geef ik een avondcursus van 10 avonden. Het voordeel van een avondcursus is dat je elke avond nieuwe informatie aangereikt krijgt daar tijdens de avond mee oefent en daarmee doorgaat in de dagen tussen de bijeenkomsten. Elke week bouw je zo verder, om steeds vaardiger te worden. Start 10 maart. De eerste avonden zullen online ivm de avondklok.

Een introductiedag geeft je de mogelijkheid om in een notendop kennis te maken. Je hoort de beginselen en oefent daar mee. Daarna kan je op jouw eigen tempo thuis of via een andere training verder gaan.  De volgende introductiedagen zijn op 27 maart en 22 mei.

Basis twee daagse.
Doordat je twee dagen met het proces van Geweldloze Communicatie bezig bent, heb je veel mogelijkheden om te oefenen en van elkaar te leren. Variatie en speelsheid met het oefenen maken dat het luchtig blijft en je spelenderwijs vaardig wordt.
De volgende Basis twee daagse zijn op 6 en 7 maart en
1 en 2 mei.

 

Online festival

 

Op 5, 6 en 7 maart is er het 2e online festival Geweldloze Communicatie
Er zijn diverse onderwerpen en veel verschillende trainers, waardoor het een boeiend weekend belooft te worden. Alle workshops worden opgenomen. Na afloop kan je het allemaal nog eens (opnieuw) bekijken. Meer informatie en aanmelden.  

"Ons voortbestaan als soort hangt af van ons vermogen om te aanvaarden dat ons welzijn en het welzijn van anderen hetzelfde zijn." Marshall B. Rosenberg

 

Verdiepingstrainingen

Geweldloze Communicatie


Omgaan met Boosheid 10 april
Boosheid is een geschenk en daagt ons uit om ons te verbinden met de onvervulde behoefte achter boosheid. En om ons denken dat vooraf gaat aan de boosheid te onderzoeken. Op die manier kunnen we contact houden zelfs als er boosheid is.
Tijdens deze verdiepingsdag oefenen we met het uiten en ontvangen van boosheid.

 

Verdiepingscursus op dinsdagavond
Je bent al bekend bent met het gedachtegoed van Marshall Rosenberg en wilt je vaardigheden vergroten. Je bent geraakt door de mogelijkheden van Geweldloze Communicatie en weet ook dat je tijd nodig hebt om je deze stijl van communiceren volledig eigen te maken. Je bent bereid daarvoor te oefenen en ziet de meerwaarde van het samen oefenen en ontdekken.
Je hebt de mogelijkheid regelmatig eigen situaties in te brengen om mee te oefenen. We zijn al begonnen en je kan nog instappen. De avondcursus is online zolang dat nodig is. Daarna live of een combinatie van live en online. Je kan kiezen wat voor jou past.
Data: 23 febr, 9 en 30 mrt, 13 apr, 11 mei, 1 juni.

De afgelopen tijd zijn er drie nieuwe boeken rondom Geweldloze Communicatie verschenen. Ik zet ze hier op een rijtje.

Wat maakt een team effectief? Teams zijn daar waar zaken gedaan worden. Of het nu om een team binnen één afdeling gaat, een interdisciplinaire of interdepartementale groep, een team in contact met externe partijen zoals aannemers of klanten; het gaat allemaal om mensen die samenwerken om succes te creëren. Verder lezen en/of bestellen

Het boek WIJ DRAGEN DE KROON schetst een andere kijk op het ABC van Arbeidsorganisatie, Besluitvorming en Ccmmunicatie. Geweldloze Communicatie inspireert tot krachtiger en meer stoutmoedige ondernemingsraden, die zich inzetten voor de verbetering van de arbeidsverhoudingen en de organisatiecultuur.

Verder lezen en/of bestellen

Adrenaline, stress en gevoelens horen bij het leven. Sterker nog, ze zorgen ervoor dat we leven. Er valt niets te overwinnen. Het proces van zelfempathie is een doeltreffende manier om met plankenkoorts om te gaan.
Verder lezen en/of bestellen

 

 

Gezin in verbinding

geannuleerd

 

Geen training voor ouders en kinderen dit jaar. Peter van Kempen en ik hebben afgelopen week besloten dit jaar geen training gezin in verbinding meer aan te bieden.
Er is teveel onzekerheid op dit moment. We merken ook dat onze energie begint op te raken. Vorig jaar hebben we de training twee keer verplaatst. Elke verplaatsing geeft teleurstelling zowel bij ons als bij de deelnemers. Daarnaast vraagt het ook veel werk achter de schermen. Voor dit jaar willen we dat niet meer zo doen. Het specifieke van deze training maakt het ook niet mogelijk om deze online aan te bieden.

Hopelijk lukt het volgend jaar wel, want ik blijf het een mooie training vinden en weet dat de ouders en kinderen die meegedaan hebben er ook veel plezier aan beleefd hebben.

Wordt verwacht

 

De afgelopen periode ben ik het boek dementie samen beleven aan het redigeren.

Het is de Nederlandse vertaling van Dementia Together, door Pati Bielak Smith.

Ik word geraakt door te lezen hoe zij Geweldloze Communicatie gebruikt heeft om contacten te leggen met de mensen waar ze zorg voor had en met zichzelf.

Voor mij niet alleen interessant voor mensen die mensen met dementie ondersteunen, maar voor alle mantelzorgers op wat voor manier dan ook.

Het boek zal eind maart verschijnen en ook in de GC webwinkel te koop zijn.

Als je wilt dat ik je laat weten wanneer het uit is, stuur me een mailtje.