Terug naar Nieuwsbrief / Archief

26.08.2021
Nieuwsbrief augustus 2021

Goede voornemens

Goede voornemens in augustus? Die hoor je toch meestal bij een nieuw jaar? En toch leek het me fijn om hiermee te starten. Herken je het dat je in de vakantie ook allerlei plannen maakt over hoe je het na de vakantie gaat aanpakken? Wat je anders wilt of vaker of niet meer. En soms verval je voor je het weet weer in je oude vertrouwde stramien. Veranderen is niet altijd makkelijk. Vooral als je je alleen focust op wat je anders wilt en vergeet te kijken van waaruit je dat wilt. Ik merk als ik contact heb met de behoefte onder de verandering ik me makkelijker kan focussen of ook een andere manier kan bedenken.
Bij mij speelde al een tijdje dat ik meer tijd wilde hebben om wat ik doe met aandacht en plezier te doen. Ik merkte dat ik genoot van wat ik deed en dat de afronding vaak bleef liggen omdat het volgende zich al weer aandiende. Vorig jaar tijdens de lockdown genoot ik dan ook van de ruimte die er ontstond en tevens werd mijn to-do lijst heel lang van alles waar ik daarvoor niet aan toe gekomen was en wat ik nu aandacht wilde geven. De to-do lijst is er nog steeds. Dat geeft me ook overzicht en keuze als ik even niet weet wat nu als eerste aan te pakken.
Bij de planning van de trainingen heb ik in mijn achterhoofd gehouden dat ik een betere balans wilde tussen ontspannen en ruimte voor sociale contacten en mijn werk. En omdat mijn werk veel in de weekenden en avonduren is, is dat niet altijd even makkelijk om vorm te geven. En toch heb ik ervoor gekozen om minder in de weekenden aan te bieden. Dat geeft ook spanning omdat het werken mij ook (financiële) zekerheid en structuur geeft. En ik voel ook vertrouwen voor dit nieuwe seizoen en ben benieuwd wat het me brengt.
Hoe begin jij aan dit nieuwe seizoen? Wat zijn jouw verlangens en ideeën? Welke behoefte tracht je daarmee te vervullen? Als je daar iets over wilt delen of wat mijn tekst bij je oproept laat het me weten.
In deze nieuwsbrief krijg je weer een overzicht van wat ik de komende tijd aanbied. Inspirerende quotes van Marshall en nieuws uit de webwinkel.

 

Zolang ik denk dat ik het ‘moet’ doen, zal ik me ertegen verzetten, ook al wil ik het graag doen.

Marshall Rosenberg

Deze quote heeft me geholpen om deze nieuwsbrief weer met energie en plezier te maken, omdat ik wil bijdragen en inspireren. Ik was dat uit het oog verloren en het werd een project dat ik voor me uitschoof. Ik wens je leesplezier

        

Kennis maken met

Geweldloze Communicatie

Dit seizoen geef ik bij de volksuniversiteit van Utrecht twee keer een kennismakingscursus van 10x. Op de woensdag avond en ook op vrijdag ochtend. Start op 15 en 17 september. Doordat je gedurende een periode van 10 weken bezig bent krijg je veel mogelijkheid om tussendoor te oefenen.

Daarnaast bied ik ook weer een introductiedag (op 9 oktober of 11 december) en de basistraining van 2 dagen (op 11 & 12 september of 6 & 7 november) aan. Beide geven je de mogelijkheid om kennis te maken met Geweldloze Communicatie. Bij de basistraining kan je, doordat er meer tijd is, meer oefenen met je eigen situaties.

Verdiepingstrainingen / dagen

Voor iedereen die al eerder kennis gemaakt heeft met Geweldloze Communicatie geef ik verschillende trainingen zodat je kan blijven oefenen en je je vaardigheid met Geweldloze Communicatie kan vergroten.

Verdiepingsavondcursus
Om de 3 weken op dinsdagavond van 19.30 – 21.30 met een vaste groep oefenen. Start 14 september. Ik reik thema’s aan en daarnaast is er altijd de mogelijkheid om wat er op dit moment in jouw leven speelt in te brengen, zodat we daar samen naar kunnen kijken en je inspiratie krijgt om daar op een geweldloze manier mee om te gaan.
Reactie van een deelnemer: Ik heb weer veel geleerd; vond de ‘ reader’  heel prettig en toegankelijk. Deze ga ik zeker raadplegen als ik weer even behoefte heb aan een ‘update’.

Dansvloerendag 18 september
De dansvloerendag geeft je de mogelijkheid om fysiek door het proces van Geweldloze Communicatie te lopen. Door op de kaarten te staan en contact te maken met hun betekenis komt er een andere energie vrij. Kom je mee ‘dansen’ op 18 september?
Reactie van een deelnemer: De kort en krachtige uitleg vond ik heel goed van de dansvloer. In alles merkte je dat Monie niet alleen de kennis heeft maar ook er mee leeft. Ik heb veel geleerd.

Omgaan met grenzen 10 oktober
Sta je altijd voor de ander klaar of kan je ook aangeven hoe het voor jou is? Wat is het effect op de relatie als jij ‘nee’ zegt of als de ander ‘nee’ zegt. Er is geen verbinding als we elkaar niet ontmoeten en dat kan spannend zijn. We oefenen met het aangeven en ontvangen van grenzen op zo'n manier dat er contact kan blijven.

 

Als inspiratie hoe het ook anders kan

Geweldloze Communicatie Zoom café

Ik had nooit verwacht dat ik zo zou kunnen genieten van online training geven.  Bij het GC  zoom café is dat zeker het geval. Stamgasten, nieuwe gasten, iedereen is welkom. En voor het najaar zijn er weer nieuwe thema’s. Lees de uitgebreide beschrijving van de thema's.

•    8 september, woensdagavond: Oordelen ontvangen.
•    28 september, dinsdagavond: Wat weerhoudt je van het doen van een verzoek?
•    18 oktober, maandagavond: Sorry zeggen op een verbindende manier.
•    9 november, dinsdagavond: Omgaan met roddelen.
•    29 november, maandagavond: De angel uit boosheid halen.
•    22 december, woensdagavond: Harmonie in jezelf en in je contacten bewerkstelligen.
Kom je (een keer) meedoen? Altijd van 19.30 – 21.30 Aanmelden kan hier.

Elke boodschap, ongeacht de vorm of inhoud,

is een uiting van een behoefte.

Marshall Rosenberg

Nieuws uit de webwinkel

Ik ben blij dat ik het assortiment kaarten heb kunnen uitbreiden met de

Verbindingskaarten.

De verbindingskaarten zijn ontwikkeld door collega Irma Bergsma. De getekende poppetjes geven op een speelse manier de gevoelens en behoeften weer.  Daarnaast staat er op de achterkant bij de behoefte kaarten suggesties hoe je dit kan verwoorden. En zitten er kaarten bij die in een notendop het proces van Geweldloze Communicatie weergeven. Via de site kan je ze bestellen en ook extra oefeneningen downloaden.

Gezin in verbinding.

Ik ben heel blij met de nieuwe samenwerking die is ontstaan tussen Matthew Rich en mij om de training 'Gezin in verbinding' verder vorm te geven. Wat heeft geresulteerd in dat we in oktober een lang weekend aanbieden. Ik heb al eerder trainingen met hem samen gegeven rondom luisteren naar kinderen en geniet van de diepgang en creativiteit die ontstaat. Matthew heeft jaren les gegeven en is al weer een periode als trainer Geweldloze Communicatie actief.
De training in oktober heeft op dit moment een wachtlijst. Mocht de 1,5 meter vervallen dan is er nog ruimte voor 1 of 2 gezinnen om mee te doen. Laat het weten als je daar gebruik van wil maken.
Volgend jaar geven we deze training in het weekend van 13 t/m 15 mei (start 18.00 uur)

Trainingen en Corona

Ik ben blij dat ik op dit moment alle trainingen weer live aan kan bieden. Dat geeft naar mijn idee beter de mogelijkheid om in te spelen op wat er gebeurt en praktische ondersteuning te geven tijdens het oefenen. Bij alle trainingen wordt nog wel 1,5 meter afstand gehouden.  Hierdoor zal ik soms uitwijken naar een andere locatie omdat we daar beter die afstand kunnen bewaren. Indien je graag mee wilt doen en om wat voor reden dan ook niet live aanwezig wil zijn, is er altijd de mogelijkheid om te bespreken dat je via internet de training bijwoont. Mocht je daar behoefte aan hebben neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Geweldloze Communicatie vraagt van ons dat we ons

voortdurend bewust zijn van de schoonheid

in onszelf en andere mensen.

Marshall Rosenberg