Terug naar Nieuwsbrief / Archief

02.11.2021
Nieuwsbrief november 2021

Afgelopen weekend is de wintertijd ingegaan en hoewel de herfstvakantie alweer afgelopen is, is het bos nog duidelijk in herfsttooi.  Op straat zie ik steeds meer bladeren verschijnen. Ik geniet van de kleurenpracht en tegelijkertijd vind ik het lastig dat de dagen korter worden.
Deze periode vraagt om loslaten, net zo als de bomen hun bladeren laten vallen. Loslaten is niet klakkeloos laten vallen, maar onderzoeken wat voedend is, dat meenemen en wat dan overblijft laten vallen.  Zo ontstaan ook de kleuren. Deze tijd vraagt van mij om contact te maken met mezelf, om naar binnen te keren. Te voelen wat daar leeft, genieten van herinneringen. Meenemen waar ik blij van ben en ruimte geven voor wat ik anders wil, wil loslaten. Om dat te doen vraagt bij mij zowel om beweging, zoals wandelen in het bos met die mooie kleuren en stil te zijn. Dat doe ik soms door thuis stil te zitten al dan niet met een kaars erbij. Op die manier ontstaat er balans en kan ik ook weer genieten van de kortere dagen en de mogelijkheden die dat biedt.
In deze nieuwsbrief vind je zowel terugblikken, mogelijkheden op heel korte termijn en ander nieuws dat ik met jullie wil delen. Ik hoop dat de nieuwsbrief inspirerend voor je is. Laat je me er wat van weten?

"De mogelijkheid om onze eigen gevoelens en behoeften te

horen en hier mededogen aan te geven, kan ons

bevrijden van depressie."

Marshall Rosenberg.

Op heel korte termijn

Aanstaand weekend is er weer een basis tweedaagse om kennis te maken en te oefenen met Geweldloze Communicatie. Het is de laatste mogelijkheid dit jaar. Twee dagen om te oefenen om je oordelen om te draaien naar meer verbindende taal (zaterdag) en luisteren achter de woorden (zondag). Ook al spreekt de ander misschien ‘geweldvol’ kan jij nog steeds door jouw luisterhouding zorgen dat er contact blijft. Zin om mee te doen? Er zijn nog 2 plaatsen vrij. Meld je aan.

En dit weekend is ook het 3e online Geweldloze Communicatie festival. Je kan kiezen uit diverse workshops en napraten in de diverse ontmoetingsplekken. Na afloop kan je nog 1 maand de sessies die je gemist hebt terugkijken. Kortom veel mogelijkheden om lekker bezig te zijn, tijdens die donkere avonden.  

Webwinkel

Er is weer een nieuw boek verschenen: Geweldloze Communicatie praktisch toepassen. Geschreven door Nathalie-Achard. Zij was verantwoordelijk voor de communicatie bij Greenpeace en directrice van SOSMEDITERRANEE. Ze heeft in haar werk steeds weer ervaren hoe belangrijk het is om de ander niet als vijand te zien, maar te gaan naar samenwerking. Een boek met praktische voorbeelden dat ik erg inspirerend vind om te lezen.

Hier een klein fragment uit het boek

Hier zijn twee manieren om over hetzelfde te praten. Lees ze, misschien hardop, en stel vast welk effect ze op je hebben:
'Heb je enig idee wat er allemaal achter je telefoon zit? Het leed, het bloed, de uitgebuite kinderen die elke dag met giftige chemicaliën in contact komen. Allemaal opdat grote bedrijven miljarden kunnen verdienen en opdat jij je toestel goedkoper kan kopen en voortdurend van telefoon kan veranderen. Het is tijd om wakker te worden! Het heeft te lang geduurd! Al het bewijs is verzameld, het is niet meer mogelijk om je ogen te sluiten! Want anders ben je medeplichtig aan deze tragedie!'
Of
'Als ik zie dat telefoonfabrikanten, om hun productiekosten te verlagen, hun fabrieken verplaatsen en zeer jonge kinderen in dienst nemen, die niet naar school gaan, met giftige producten omgaan en twaalf uur per dag werken, dan voel ik me verdrietig en bezorgd. Daarom vind ik het noodzakelijk om hierover te praten, want het is voor mij belangrijk dat deze toestanden stoppen, om ervoor te zorgen dat deze kinderen de middelen hebben om hun leven als kind te leiden. Hoe voel je je als ik hier met je over praat?'

Bestel op tijd

November is ook weer de tijd om te gaan bedenken welke cadeaus je eventueel wilt geven met Sint of Kerst. In de GC webwinkel vind je daarvoor allerlei mogelijkheden. Of het nu een inspirerend boek is of ondersteunende spellen. Neem een kijkje en bestel vooral op tijd, zodat je niet teleurgesteld bent als de levertijden wat oplopen door de drukte.

 

Inspiratie

 "We moeten wakker worden voor het feit dat alles met alles verbonden is. Onze veiligheid en welzijn kunnen geen individuele zaken meer zijn. Als "zij" niet veilig zijn, is het niet mogelijk dat "wij" veilig kunnen zijn. Zorgen voor andermans veiligheid is zorgen voor onze eigen veiligheid. Zorgen voor hun welzijn is zorgen voor ons eigen welzijn. Het is de geest van discriminatie en scheiding die aan de basis ligt van alle geweld en haat."
Thich Nhat Hanh

 

Geweldloze Communicatie Zoom café

Het GC zoom café is inmiddels niet meer weg te denken uit mijn aanbod. Een café waar je kan aanschuiven vanuit je eigen plek thuis. Bekenden ontmoeten,  oefenen en uitwisselen. Zo word je spelenderwijs vaardiger in Geweldloos Communiceren. Aanmelden van te voren is wel nodig, zodat je de link en het materiaal op tijd hebt. Zie ik je bij een van de volgende cafés?  Dit jaar zijn er nog 3 gepland met de volgende thema ‘s:
* 9 november: Omgaan met roddelen.
* 29 november: De angel uit boosheid halen.
* 22 december: Harmonie in jezelf en in je contacten bewerkstelligen.

Geweldloze Communicatie binnen het onderwijs

Geweldloze Communicatie krijgt ook steeds meer een plek binnen scholen. Ik ben daar erg blij mee omdat ik denk dat het kinderen / jongeren helpt om zich te verhouden tot anderen op een manier die verbinding en samenwerking brengt.  In het boek ‘vrede kun je leren’ wordt het zo verwoord: ‘Vrede is een vak. De opvoeding tot vrede moet net zo vanzelfsprekend zijn als gymnastiek en lichamelijke verzorging. Dit essay pleit voor mindfulness, Geweldloze Communicatie en compassie op school, op het werk en thuis. Zweverig? Recente wetenschappelijke inzichten bewijzen hoe deze technieken werkelijk leiden tot een beter zelfbeeld, betere leerprestaties en wederzijds begrip. Ze verhogen de mentale hygiëne, zowel van mens als maatschappij. ‘
Recentelijk is er een film gemaakt door een Amerikaanse tiener. Op zijn school werd Geweldloze Communicatie gegeven aan studenten en docenten. In de film vertellen zij wat het hun gegeven heeft. Bekijk de film hier.

 

(Ge)Zin in verbinding

Twee weken terug hebben Matthew en ik weer de training (ge)zin in verbinding gegeven. Ik heb genoten van het samenzijn met de ouders en de kinderen. In het oefenen en toepassen van Geweldloze Communicatie in de praktijk. Samen vorm geven aan het programma en vooral ook GC
leven tussen door, in de pauzes, in de wrijvingen die ook ontstonden. Samen zoeken naar welke behoeften er spelen en creatief zijn in oplossingen. Soms apart met de kinderen en de ouders. En dan weer samen. Zoeken als gezin en vorm geven aan hoe zij thuis met elkaar willen omgaan.

Wil je ook met jouw kinderen je verdiepen in Geweldloze Communicatie? Kom mee doen.
De volgende GeZin in verbinding is van vrijdagavond 13 t/m zondagmiddag 15 mei.


Uit de evaluatie van een van de kinderen.

Als laatste een verhaal over stilte. Toen ik het las, zette het me aan het denken. Ik vind stilte vaak lastig, wil bezig zijn. En toch las ik er ook een kern van waarheid in. Daarom
deel ik het met jullie als inspiratie.

 

 

De wijsheid van stilte

Er was eens een vrouw. Zij leefde alleen en in stilte ergens in een klein huisje midden in de natuur. Op een dag kreeg ze bezoek van enkele mensen. Nieuwsgierig vroegen ze haar wat voor nut het leven in stilte had. De vrouw, die net een emmer water haalde uit een diepe waterbron, stopte haar werkzaamheden en zei: ‘Kijk eens in de bron. Wat zien jullie?’ De mensen tuurden naar het water en zeiden: ‘We zien helemaal niets.’

Enige tijd later herhaalde de vrouw haar vraag. ‘Kijk weer in de bron. Wat zien jullie nu?’ De mensen keken weer en zeiden opgetogen: ‘We kunnen in de weerspiegeling onszelf zien!’
‘Dat is de kracht van de stilte,’ legde de vrouw uit. ‘Ik was water aan het putten en daarom was het water onrustig. Nu is het rustig en kunnen jullie jezelf zien. De stilte zorgt ervoor dat je jezelf kunt zien. Maar blijf nog even hier wachten.

‘Enige tijd later zei de vrouw weer: ‘Kijk nu nog een keertje in de bron. Wat zien jullie nu?’ De bezoekers tuurden naar de bron en riepen uit: ‘Nu zien we de stenen op de bodem van de bron!’ ‘Juist,’ beaamde de vrouw, ‘als je maar lang genoeg wacht en opgaat in stilte, kun je de grond van alles aanschouwen.’
Bron onbekend