Terug naar Nieuwsbrief / Archief

23.02.2013
Nieuwsbrief februari 2013

Eind februari, de overgang naar de lente. In mijn tuin komen de narcissen tevoorschijn en er is ook weer sneeuw. Ik merk dat deze tijd me de mogelijkheid geeft om te oefenen met accepteren wat er is. Voor mij is het steeds een oefening om te zijn met wat er is. Om me niet uit het lood te laten slaan als er kou en sneeuw is terwijl ik verlang  naar zon en warmte. In communicatie is het net zo. Ook al verlang ik naar verbinding, wil dat nog niet zeggen dat ik het altijd kan ervaren. Dan blijft het oefenen om te kijken wat ik kan doen om verbinding te bewerkstelligen met mezelf of met de ander. Hoe is dat voor jou?

In deze nieuwsbrief

Inspiratie, - verdiepingstraining 'omgaan met boosheid', - verandering in datum basistraining.-  verdiepingstraining, - in gesprek met kinderen, - t-shirt

Inspiratie

Dit verhaal komt uit het boek: Verhalen van de onderstroom. Ik heb het gekozen omdat het me herinnert dat ik veel kan bereiken als ik blijf oefenen.

Een meester komt niet uit de lucht vallen

Een tovenaar trad op aan het hof van een sultan. Door zijn toverkunst wekte hij de geestdrift van zijn toeschouwers. De sultan was buiten zichzelf van bewondering en riep: “Wat een wonder, wat een genie, wat een gave!” Maar de vizier, de eerste minister van de sultan, gaf hem stof tot nadenken. “Hoogheid, een meester komt niet uit de lucht vallen. De kunst van de tovenaar is het gevolg van vlijt en eindeloos oefenen. “ De sultan trok zijn wenkbrauwen op. De tegenspraak van de grootvizier had zijn plezier in de toverkunst bedorven. ‘Jij ondankbaar mens! Hoe kun je beweren dat je zo’n vaardigheid door oefening kunt leren? Het is zoals ik zei: of je hebt talent, of je hebt het niet. En jij hebt het in ieder geval niet! In de kerker met jou. Denk daar maar eens over mijn woorden na. Om je eenzaamheid te bestrijden stuur ik je een soortgenoot mee: een kalf zal de cel met je delen.’
Vanaf de eerste dag in de cel oefende de vizier zich in het optillen van het kalf. Dagelijks droeg hij het de trappen van de gevangenistoren op. De maanden verstreken en het kalf werd een reusachtige stier. Door de dagelijkse oefeningen namen de krachten van de vizier elke dag toe. Op een dag herinnerde de sultan zich de gevangene en liet hem bij zich brengen. Toen de vizier de troonzaal betrad werd de sultan overweldigd door wat hij zag: een vizier met een volwassen stier in zijn armen! Hij mompelde opnieuw: “Wat een wonder, wat een genie, wat een gave!” De vizier antwoordde eveneens als destijds: “Hoogheid, een meester komt niet uit de lucht vallen. Dit dier hebt u mij in uw genade meegegeven. Mijn kracht is het gevolg van vlijt en oefening. “

Verdiepingstraining 'omgaan met boosheid' op 2 en 3 maart

Boosheid staat vaak in de weg naar verbinding. Tijdens deze 2 dagen ontdek je waar jouw boosheid vandaan komt. Je oefent met het omzetten van je boosheid naar communicatie die tot contact leidt, terwijl je nog steeds dat wat voor jouw belangrijk is deelt. Ook leer je hoe je geweldloos kunt blijven reageren als de ander vanuit emoties naar jou reageert. Een van de hulpmiddelen die we zullen gebruiken is de 'woede dans'* om je boosheid te transformeren.
* De dansvloeren zijn door Bridget Belgrave en Gina Lawrie ontwikkelt om aspecten van Geweldloze Communicatie op een speelse manier te oefenen.
Klik voor meer informatie en opgave.

Verandering in datum basistraining

Door allerlei omstandigheden heb ik geschoven met sommige data van de basistrainingen.  Hieronder lees je de belangrijkste wijzigingen. Kijk in de agenda voor alle data. Je kunt de basistraining op verschillende manieren volgen. Als avond- of ochtendcursus van 6 keer, of als 2 daagse op vrijdag en zaterdag of zaterdag en zondag. 
De start van de ochtendcursus is verschoven naar 1 maart. Als je mee wilt doen kan dat nog. We starten as vrijdag, dus geef je snel op
De 2 daagse in april is verschoven van zaterdag 20 en zondag 21 naar vrijdag 19 en zaterdag 20 april. Ook op 8 en 9 maart is er nog plaats bij de 2 daagse basistraining.
Een basistraining geeft je de mogelijkheid om kennis te maken met Geweldloze Communicatie en te oefenen in het toepassen hiervan. De training is altijd in kleine groepen, zodat er veel ruimte is voor jouw inbreng. Na de basistraining kan je op verschillende manieren verder gaan met verdiepingstrainingen.

De training 'In gesprek met kinderen' van 6 en 7 april is een speciale training, waarbij we aandacht geven hoe je Geweldloze Communicatie bij kinderen kunt toepassen. Deze training staat zowel open voor mensen die ervaring hebben als voor mensen voor wie Geweldloze Communicatie nieuw is. Klik voor meer informatie en opgave.

Algemene verdiepingstraining.

Een verdiepingstraining geeft je de mogelijkheid om je vaardigheden van Geweldloze Communicatie te verdiepen of op te frissen. Je kunt deze op elk moment volgen, aansluitend op een basistraining of na een langere periode. Ook hier kun je weer kiezen uit een avondcursus van 6x of een 2 daagse training. De volgende 2 daagse is op 13 en 14 april. De avondcursus start weer op maandag 8 april. Net zo als bij de basistraining heb je weer de mogelijkheid om je eigen sitauties in te brengen en mee te oefenen.

T-shirts

Een nieuw 'gadget' op het gebied van Geweldloze Communicatie. Een t - shirt met daarop veel verschillende gevoelens en diverse behoeften. Zo heb je ze snel bij de hand. Je kunt het gebruiken om met anderen te delen wat er in jou omgaat of om aan hun te vragen wat er bij hun leeft. Een andere manier om met mensen uit je omgeving te delen over Geweldloze Communicatie.
De t-shirts zijn van een dikke kwaliteit katoen en verkrijgbaar in de maten S t/m XXL. Ze kosten € 17,50 per stuk. Je kunt ze via mijn website bestellen. Als je voor 1 april bestelt, neem ik de verzendkosten voor mijn rekening. Wil je eraan denken om je maat op te geven?