Terug naar Nieuwsbrief / Archief

31.12.2019
Een nieuw jaar

Een nieuw jaar ligt voor ons 366 dagen dit jaar om in te vullen. De afgelopen tijd kwam ik op sociale media allerlei berichten tegen komen over afsluiten, goede voornemens, mooie teksten. Voor mij hoort bij zo’n overgang van een jaar ook oogsten. Dat betekent zowel vieren als rouwen, twee behoeften die dan aandacht krijgen. Waarbij ik dan kijk naar welke behoeften zijn vervuld afgelopen jaar en wat heb ik daarvoor gedaan of wie ben ik daarvoor dankbaar. Een daarnaast ook ruimte geven om te rouwen. Welke behoefte is misschien in de knel gekomen en wat kan ik daar aan doen? Als ik terug kijken en merk dat er rouwen is, neem ik ook de tijd om te kijken welke behoefte vervulde ik wel met de actie waar ik nu misschien anders naar terugkijk. Op die manier komt er voor mij weer balans. Dan kan ik ook rustig de tijd nemen om te zien of er ook een andere manier mogelijk is, waarbij alle behoeften vervuld worden.

Afgelopen jaar is er veel te vieren voor mij. Niet in de laatste plaats omdat ik op de valreep van dit jaar een gezin individuele begeleid heb met kennis maken met Geweldloze Communicatie en hun ondersteund heb om meer vanuit behoeften met elkaar te gaan praten en minder vanuit oordelen. Het was al langer een grote wens van mij dat ik binnen gezinnen deze ondersteuning kan geven. Wie weet wat dit weer geeft voor de toekomst. Ik merk ook dat de belangstelling voor Geweldloze Communicatie blijft. Dat mensen bereid zijn om naar zichzelf te kijken en te oefenen met op een andere manier reageren / communiceren. Meer vanuit verbinding, meer vanuit zichzelf al voelt dat soms nog wat onwennig. Op hoop op deze manier nog lang bij te kunnen dragen naar meer vrede en harmonie, bij mensen onderling, in gezinnen en organisaties of waar dan ook.

En naast het vieren is er ook ruimte voor rouwen. De laatste maanden was de balans tussen werk en tijd voor ontspanning niet in evenwicht. Dat wordt voor mij een aandachtspunt komend jaar. Door in te gaan op vragen wilde ik bijdrage aan het verder verspreiden van Geweldloze Communicatie. Voor mij de manier zoals ik al schreef voor bijdrage aan vrede en harmonie. En dan komt mijn eigen vrede (ontspanning) in de knel merkte ik. In januari ben ik op vakantie en dan ga ik ook tijd nemen om andere strategieën te ontwikkelen waarbij die balans wel aanwezig is.

Bedenk welke behoeften van jou dit jaar vervuld zijn en welke misschien in de knel gekomen zijn. Er is altijd weer een kans om deze op een andere manier in te vullen.

In deze nieuwsbrief vind je verder nieuws over het GC festival dat er weer is, nieuwtjes uit de webwinkel, een overzicht van de mogelijkheden die ik bied voor (verdere) kennismaken met Geweldloze Communicatie. Tussendoor deel ik nog wat ‘vier momenten’.  Ik wens je 366 prachtige dagen en hoop je ergens op een van die dagen te ontmoeten.

Wil je reageren op deze nieuwsbrief dan sta ik daar altijd voor open. Het liefst via de mail.

Geweldloze Communicatie festival

8 februari Djoj Rotterdam

 

Dit jaar is het al weer voor de 12e keer dat het Geweldloze Communicatie festival in Djoj wordt gehouden.

Een dag van workshops en ontmoetingen. Bij praten met nieuwe en bekende mensen. Rond snuffelen bij alle artikelen van de Geweldloze Communicatie webwinkel, nu tastbaar aanwezig.

Kortom een dag om weer veel inspiratie op te doen. Ben je ook aanwezig?

Je kan je aanmelden via de site van Djoj.

 

 

 

 

IJspressie

Voor de zomer heb ik Inge en Martijn een aantal keer individueel ondersteund met het toepassen van Geweldloze Communicatie in hun leven, zowel privé als voor hun werk. Ze zijn de bevlogen eigenaars van IJspressie (een espressobar/ ijssalon in Almere). Vanuit hun enthousiasme voor de mogelijkheden die Geweldloze Communicatie biedt om op een andere manier contact te maken hebben ze me gevraagd om ook hun team medewerkers te trainen. Daar ben ik in het najaar mee gestart. Het is heerlijk om te werken met jonge mensen die genieten van hun werk en de gastvrijheid die ze willen aanbieden. En ze daarbij te ondersteunen om op een verbindende manier grenzen aan te geven bij de klanten als dat nodig is. En elkaar te ondersteunen door verbindend te luisteren. Ben je in Almere en wil je lekkere koffie drinken of ijs eten? Ga zeker bij hun langs.
Wil je jouw team ook ondersteunen om op een andere mnier te communiceren? Neem dan contact met mij op.

 

 

 

 

 

 

Geweldloze Communicatie algemeen

Nog niet zo bekend met Geweldloze Communicatie en wil je daarmee kennis maken dan kan dat op verschillende manieren.

Via de volksuniversiteit Utrecht geef ik een avondcursus van 8 avonden. Start 5 februari

Een twee daagse basiscursus staat gepland op 15 en 16 februari en de introductiedag is op 21 maart.

Verdiepingsavondcursus  - start 11 februari.
In het voorjaar kan je weer meedoen met een verdiepingsavondcursus.  We komen om de 3 weken op dinsdag bij elkaar. Tussendoor kan je in je dagelijkse leven weer veel oefenen.  De bijeenkomsten hebben allemaal een eigen thema en je hebt de mogelijkheid om eigen situaties in te brengen en te ontdekken welke andere reacties er ook mogelijk zijn. Je leest er hier alle informatie over.

Geweldloze Communicatie gebruiken tijdens een kopje koffie.

Ik zit in een lunchroom van een sociale werkplaats. Ik heb net mensen gecoacht en wil daar nog een broodje eten voor ik weer terug naar huis rijdt.

Het is druk en er is 1 persoon achter de toog bezig met koffie en thee. Ik zie hem 1 kopje wegbrengen naar een tafeltje. Daarna loopt hij direct weer terug en gaat daar weer bezig. 

Ik merk dat ik wat ongeduldig wordt. Heeft hij me wel gezien? Ik zit hier ook niet handig. Ik had een plaatsje naast een afscheiding gekozen, zodat ik wat rustig zat en aan mijn verslag kon werken, terwijl ik op mijn broodje en kopje thee wachtte. Maar ja als ik niet kan bestellen zit ik hier nog wel even zijn gedachten die door me heen gaan. Ik probeer de man zijn aandacht te trekken. Hij is druk bezig met dingen invoeren op de kassa. Dan brengt hij nog een kopje koffie naar datzelfde tafeltje. Had dat niet samen gekund? Is de volgende gedachte die door me heen gaan. Ja mijn jakhals is weer leuk actief.

Dan bedenk ik wat ik net besproken heb met mijn coachee. Maak je druk om wat je kan veranderen en probeer te ontspannen in wat is en waar je niets aan kan veranderen.

Ik besluit me te richten op mijn verslag. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Op een gegeven moment constateer ik dat ik al 10 minuten binnen ben. Weer verder met mijn verslag.

Dan zie ik de man met zijn boekje naar me toe komen lopen. Het eerste wat ik tegen hem zeg is: ‘Het is druk he’. Ik zie hem ontspannen en knikken. Even hebben we op een ander level contact.  Ik merk dat mijn energie veranderd door deze paar woorden uit te spreken. Ik voel de zachtheid en liefde weer in mij stromen en merk in mezelf op ‘zo eenvoudig is het’. Richt ik me op wat er mis is en ga ik mopperen of kan ik contact maken met wat er ook is en zie ik iemand die hard aan het werk is. Eenvoudig, maar niet altijd makkelijk om te doen. Dat schreef Marshall ook over Geweldloze Communicatie. Hier ervaar ik weer hoe waar het is en wat voor geschenk het me geeft als ik me ook richt op de ander en verbinding maak. Dankbaar ben ik dat ik er steeds weer mee kan oefenen en het leven me situaties geeft om dat ook te doen.

Enkele weken later als ik er voor de laatste keer ben, vraagt hij bij het opnemen van mijn bestelling: ‘een broodje zalm met groentjes?’ (ja ik ben in België). Hij kent me ondertussen en weet wat ik meestal bestel. Ik complimenteer hem dat hij dat onthouden heeft en vertel dat ik voorlopig voor het laatst er ben. Mijn werk daar zit erop.

Gezin in verbinding 30 mei - 1 juni

Het duurt nog even voor het Pinksteren is en toch kijken Peter van Kempen en ik daar al met plezier naar uit. Tijdens deze drie dagen gaan we namelijk samen de training Gezin in verbinding geven. Drie dagen voor ouders en kinderen die Geweldloze Communicatie willen gebruiken tijdens hun gesprekken thuis en zo tot een sfeer van openheid en verbinding willen komen. De eerste gezinnen hebben zich al aangemeld. Heb je ook zin om mee te doen? Laat het me weten! Meer info? Lees op de site.

Nieuw boek in de webwinkel
Verbindende besluitvorming werkt

Eind oktober kwam dit nieuwe boek van Erwin Tielemans uit. Erwin ondersteunt al jaren organisaties en bedrijven in België en daarbuiten in het gebruik maken van Verbindende Communicatie.  Dit boek kan je zien als een aanvulling op zijn eerdere verschenen boek ‘Verbindende Communicatie werkt’. Het uitgangspunt is dat mensen via dialoog verder komen dan door manipulatie en machtsgebruik. Verbindende besluitvorming zorgt ervoor dat organisaties wendbaarder worden en sneller kunnen reageren. Voor iedereen die met besluitvorming te maken heeft, of dat nu op je werk is, in verenigingen of besturen geeft dit boek handvatten om tot creatieve oplossingen te komen die gedragen worden.

 

Onderwijsmiddag: ‘Down to earth’ en Verbindende Communicatie

Op vrijdag 14 februari organiseert Ai-Opener een onderwijsmiddag. Het thema is: ‘Down to earth: Verbindende Communicatie in de praktijk van het onderwijs’.

Inspirerend voor iedereen die Geweldloze Communicatie binnen het onderwijs een warm hart toedraagt. Meer info op de site van Ai-Opener.