Terug naar Nieuwsbrief / Archief

22.08.2013
Nieuwsbrief augustus 2013

Het is nog steeds zomer en toch zijn de tekenen van de herfst al zichtbaar. In mijn tuin worden de bramen langzaam paars en de eerste jam is al gemaakt. De herfst staat (voor mij) voor oogsten. Zien wat ik bereikt heb en dat vieren. Vieren welke behoeften er vervuld zijn en contact maken met mijn gevoelens. Vieren is ook een belangrijk onderdeel van Geweldloze Communicatie. Marshall Rosenberg noemt het wel de giraffe jus. In deze nieuwsbrief zitten van mij ook 'viermomenten'. Een droom die ik al langer heb om mensen in hun thuis situatie bij de communicatie met hun (klein)kinderen te ondersteunen gaat dit najaar vorm krijgen. Je leest er meer over bij 'Bij ons Thuis'.
Verder in deze nieuwsbrief: Geweldloze Communicatiefestival in De Bilt - Inspiratiedag onderwijs - basis cursus GC - mogelijkheden tot verdieping - zomeraanbieding -  vieren van deelnemers - inspiratie

Geweldloze Communicatie festival zaterdag 12 oktober in De Bilt

Met de titel 'De warmte van woorden', vindt dit najaar het Geweldloze Communicatie festival in De Bilt plaats. Het festival is een dag om kennis te maken met de mogelijkheden van GC of je vaardigheden te verdiepen en bovenal een ontmoetingsplek voor mensen die met Geweldloze Communicatie bezig zijn. Ik ben dan ook heel blij dat het nu in het najaar centraal in Nederland gegevn wordt. Er zijn 10 trainers aanwezig, dus je kunt 's morgens en 's middags een workshop volgen. Voor in de pauze is er een boekenstand om lekker in rond te kijken en zal er een dvd gedraaid worden over de dansvloeren. Meer informatie en opgeven via de site van het festival.

Inspiratiedag onderwijs vrijdag 20 september in Eindhoven

Veiligheid in school met behulp van Geweldloze Communicatie. Onder deze titel organiseer ik samen met Helen Janssen een inspiratiedag voor het onderwijs. We merken dat steeds meer scholen gebruik maken van Geweldloze (Verbindende) Communicatie om een sfeer van respect en samenwerking mogelijk te maken. Deze dag geeft je daarvoor een (nieuwe) impuls. Meer informatie en aanmelden via www.levenverrijkendonderwijs.nl We willen ondersteunen dat er zo steeds meer 'giraffen' in het onderwijs komen. Zowel bij de leerkachten/docenten als bij de leerlingen/studenten.

Bij ons Thuis - coaching op basis van Geweldloze Communicatie principes.

Ik ben heel blij met dit nieuwe aanbod dat ik samen met Matthew Rich ga geven. 'Bij ons thuis' bestaat uit 5 trainingsdagen gedurende 7 maanden en daarnaast 6x een coachmoment. Die coaching gebeurt 3x live bij jou thuis terwijl je (klein) kinderen aanwezig zijn. Dit is al langer een droom van mij om mensen in het moment te ondersteunen met het toepassen van Geweldloze Communicatie. Door meteen anders te reageren ontdek je het verschil in het contact dat dan ontstaat. Voor dit project hebben we subsidie gekregen waardoor de bijdrage van de deelnemers lager kan zijn. We starten op 19 en 20 oktober in de regio Utrecht. Heb je interesse om mee te doen lees hier meer of neem contact met mij op. 030-2658470. Ook als je belangstelling hebt en de data je niet uitkomen wil ik je vragen om contact op te nemen.

Algemene trainingen Geweldloze Communicatie.

Naast het nieuwe traject blijf ik het algemene open aanbod geven. De manier om kennis te maken en je stappen te zetten om vaardig te worden in het gebruik van Geweldloze Communicatie. De avondcursus van 10x geef ik via dit najaar via de Volksuniversiteit Utrecht. Start 25 september. Aanmelden via hun site.
De 2 daagse training en ochtendcursus (6x) zijn in de Bilt. Data van de 2 daagse 28 en 29 september, 2 en 3 november of 29 en 30 november. Start ochtendcursus 27 september. Meer info en aanmelden.

Verdiepingstrainingen

Omgaan met boosheid. Hoe kan je geweldloos blijven als er boosheid is bij jou of de ander? Op 22 en 23 november gaan we daar mee aan de slag. Je leert hoe je de angel uit boosheid kan halen en de verbinding kan houden waardoor conflicten niet hoeven te escaleren of maar doorsudderen en je samen tot een oplossing komt die voor beiden werkt. Zin om mee te oefenen? Meld je aan.

Algemene verdiepingscursus. Samen verder gaan met oefenen leren met en van elkaar. Je brengt je eigen situaties in van je werk of thuis, thema's die spelen worden verder uitgediept. Bij deze cursus bepaal jij als deelnemer mede de inhoud. Kom 6 avonden oefenen vanaf 17 september of dompel je onder op 14 en 15 december. Meer info lees je op de site.

Zomeraanbieding

Heb je het t-shirt met alle gevoelens en behoeften nog niet? Ik merk dat het mij uitdaagt om te delen wat er in me om gaat als ik het draag en het nodigt uit om contact te maken met anderen. Ik doe maar mee met de zomeraanbiedingen. Tot 1 oktober kan je het t-shirt samen met het boek Compassie leven (met 52 wekelijkse tips) bestellen voor € 30,-. Dit is inclusief de verzendkosten. Misschien ook leuk om weg te geven? Stuur een mail met je maat en adresgegevens en ik stuur het naar je op.

 

 

 

 

 

Vieren van deelnemers

Regelmatig krijg ik berichten van deelnemers wat het toepassen van Geweldloze Communicatie hen gegeven heeft. Ik vind het fijn om zo'n bericht met jullie te delen. Mij laten deze berichten steeds weer de kracht en mogelijkheden van Geweldloze Communicatie zien en de mogelijkheid tot verbinding als een iemand anders gaat communiceren.

Dag Monie,

Ik maakte net, op mijn werk, iets mee wat ik je heel graag wil vertellen. M kwam bij mij binnen en vroeg of ik even tijd had om met haar te praten. Ze zei "ik heb het gevoel dat er tussen ons soms spanningen of irritaties zijn en dat dat met mijn manier van communiceren te maken heeft. Heb je tips voor mij zodat ik het kan veranderen?".Ik viel (figuurlijk dan) bijna van mijn stoel van verbazing en voelde ook ontroering. Zó intensief waren we ermee bezig gisteravond en vanmorgen in de auto op weg naar mijn werk dacht ik er over na en besloot ik vandaag drie maal een moment te nemen om iets goeds van M van vandaag te willen zien en in mijzelf benoemen. En ook was ik mij er zeer van bewust dat zij mag zijn wie zij is (immers dat vind ik toch zo belangrijk).De ontroering kwam omdat ik mij realiseerde dat als er écht iets in je verandert, als je van binnenuit andere keuzes maakt, dat ook de ander bereikt. Maar dat het zó snel zou gaan.....Ik heb M verteld dat ik gisteravond hierover had verteld en dat ik het bijzonder vond dat zij er nu zelf ook over begon. Zij zei "er is meer tussen hemel en aarde". Mooi hè?

Liefs van JS.

Inspiratie

Als laatste wil ik graag onderstaande tekst met jullie delen. Ik hoorde hem tijdens een training 3 jaar geleden. En ook al leef ik niet altijd zoals in de tekst wordt besproken, ben ik blij met de uitdaging en de uitnodiging die ik erin hoor.

"Wide Open"

I will not die an unlived life
I will not live in fear
of falling or catching fire.

I choose to inhabit my days,
to allow my living to open me,
to make me less afraid,
more accessible;
to loosen my heart
until it becomes a wing,
a torch, a promise

I choose to risk my significance,
to live so that which came to me as seed
goes to the next as blossom,
and that which came to me as blossom
goes on as fruit.

Dawna Markova