Terug naar Nieuwsbrief / Archief

25.04.2012
Nieuwsbrief april 2012

Nog net op de valreep van april maak ik deze nieuwsbrief. De meivakantie staat voor de deur. Voor mij ook vaak de start van een peiode waarin de energie weer meer naar buiten is gericht. Ik geniet van de avonden met lang licht en de mogelijkheden die dat mij geeft om ook 's avonds buiten bezig te zijn.

In deze nieuwsbrief: Nieuws - inspiratie - basistrainingen - verdiepingstrainingen - de veilige klas - the empathy factor - zomer activiteiten met Geweldloze Communicatie

Nieuws

Afgelopen week was voor mij een week waarin veel inspiratie en ontwikkeling zat. Ik kan er ook het label van een enerverende week opplakken.

Dinsdag heb ik de eerste boeken van ‘Compassie leven’ in ontvangst kunnen nemen. Ik ben erg blij en trots met het resultaat omdat ik hoop dat het veel mensen kan ondersteunen en inspireren in hun ontwikkeling van Geweldloze Communicatie. Ik kijk ook met plezier terug op de samenwerking die ik met Erwin Bot (de vormgever) had. Als je het boek wilt bestellen kan je me een mail sturen. Het boek kost € 16,- en de verzendkosten zijn € 3,-. Zodra je betaling binnen is, stuur ik het boek dan op. Als je in de buurt woont, kan je het ook af komen halen. Wel dan eerst graag een telefoontje of mail om af te stemmen.


Vanaf vorige week vrijdag t/m woensdag heb ik het eerste blok van de opleiding voor GC mediator gevolgd bij Jan van Koert en Christiaan Zandt. Voor mij waren dat 5 erg inspirerende dagen. Hoe dit verder vorm gaat krijgen in mijn werk met Geweldloze Communicatie hoor je op den duur van me. Als je iets wilt met GC en mediation kan ik je alleen maar aanraden om eens op de site van hun te kijken.


En als laatste ben ik gisteren in Roermond geweest. Daar gaf Ike Lasater een workshop over hoe je Geweldloze Communicatie ook of juist kan toepassen in je werkomgeving. Ike is de grondlegger van GC en mediation zoals Jan en Christiaan dit nu aanbieden. Tijdens dit evenement was ook de presentatie van de Nederlandse vertaling van het boek van Ike 'Woorden die werken'. Je kunt het bestellen via de uitgever Daimoon of via de webwinkel van Ai-opener. Ik ben er gisteren een stukje in begonnen en het sprak me erg aan. Ik wil het je zeker aanraden.
 

 


 

Inspiratie

Deze keer een wat langere inspiratie - Het verhaal van de professor en de pingpongballen.

Er was een professor in de filosofie die zijn studenten wilde uitleggen wat levenskunst is.
Voor hem stond een grote glazen pot, die hij begon te vullen met pingpong balletjes. Toen er geen balletje meer bij kon, vroeg hij zijn studenten: ’Is de pot nu vol?’
De studenten antwoordden bevestigend. Toen pakte de professor een zak met kralen en die leegde hij in de pot. ’Kan er nu nog iets bij?’ 
De studenten schudden hun hoofd. De professor pakte een zak met zand en ja hoor, al het zand kon er nog bij! Tenslotte pakte hij twee kopjes koffie (of glazen bier) en die goot hij ook nog op het zand in de pot.

Toen zei hij: ‘Deze pot kun je zien als je eigen leven.
De pingpongballetjes staan voor het belangrijkste in je leven: je familie, je vrienden, je gezondheid, je geliefde, vakantie, je geloof.
Als alles weg zou vallen op de wereld en je houdt alleen die dingen over, dan zou je leven toch nog gevuld kunnen zijn.
De kralen, dat zijn dingen die ook belangrijk zijn: je werk, een vereniging, een cursus, vrijwilligerswerk waar je je voor inzet.
Het zand dat zijn kleine dingetjes die je leuk vindt. Maar ook de dingen die je kunt missen als kiespijn. De muizenissen, de zorgen en zorgjes die je afhouden van wat er werkelijk toe doet in je leven.
De koffie of het bier staat ervoor dat hoe vol je leven ook is, er is altijd nog plaats om tijd te maken voor een goede vriend(in) om samen wat te drinken.

Stel je voor dat je als eerste het zand in de pot zou doen, dan zouden de pingpongballetjes en de kralen er niet meer in kunnen.
Datzelfde geldt voor je eigen leven. Als je al je tijd en energie besteedt aan kleine dingen, leuk of juist niet, dan is er geen tijd meer voor de dingen die echt belangrijk zijn.’
Zorg eerst voor je prioriteiten. Sommige dingen zijn heel belangrijk, andere kunnen wel wachten en de rest is zand.


Trainingen

Voor de zomervakantie zijn er nog een aantal mogelijkheden om kennis te maken met Geweldloze Communicatie. Alle trainingen worden in De Bilt gegeven. Voor meer informatie kijk op de website.

9 mei Avondcursus 19.45 - 21.45 uur. Laatste avond 13 juni
11 en 12 mei 2 daagse training 10.00 - 17.00 uur
9 en 10 juni 2 daagse training 10.00 - 17.00 uur

De 2 daagse 'In gesprek met kinderen' is op 14 en 15 juni.

Verdiepingstrainingen

 

Zit je af en toe als giraf in de knoop en ben je op zoek naar een manier om in verbinding te blijven ook als er emoties zijn? Kom dan op 25 en 26 mei naar de 2 daagse training Geweldloze Communicatie en emoties. We oefenen met hoe je toch in verbinding kan blijven met jezelf en met de ander. Let op! Deze training stond eerst gepland op 2 en 3 juni.

De avondcursus is de manier om je kennis van Geweldloze Communicatie te verdiepen en meer ervaring te krijgen. Om de week komen we samen. De laatste cursus voor de zomervakantie start op maandagavond 7 mei. Als je wilt, kan je nog meedoen. Geef je op via de website


De veilige klas 

Geweldloze Communicatie toepassen in het onderwijs? Op jouw school, in je klas spreken zonder verwijten en oordelen? Tijdens deze 2 daagse training op 24 en 25 augustus leer je de basis van Geweldloze Communicatie en ervaar je hoe je verbindend kan communiceren in jouw werksituatie. Het boek 'de veilige klas' geeft veel voorbeelden om in de klas te gebruiken. Deze voorbeelden zullen in de training ook aan bod komen.


The empathy factor

Ik wil jullie graag nog wijzen op de mogelijkheid om deel te nemen aan de workshop die Marie Miyashiro in Nederland. Zij is de auteur van de Empathy factor en heeft Geweldloze Communicatie doorontwikkeld om binnen een organisatie de nadruk te leggen op waardes/behoeftes en om de efficiency en productiviteit te verhogen. Van 18 t/m 21 juni geeft zij diverse trainingen in Hilversum. Op 18 juni komt ook de Nederlandse vertaling van haar boek uit. Meer informatie en aanmelden bij Vine.


Zomer activiteiten met Geweldloze Communicatie

Het Nederlandse zomerkamp Geweldloze Communicatie is van 14 t/m 22 augustus in Emst op de Veluwe. Tijdens dit kamp heb je de mogelijkheid om in het dagelijkse leven te oefenen met Geweldloze Communicatie. Per dag wordt het programma gemaakt. Zie ook www.nvczomerkamp.nl


Het Europese NVC summercamp wordt dit jaar van 5 t/m 12 augustus in Belgie gehouden. Voor meer informatie kijk op www.nvcsummerfestival.com. Zo zijn er wisselende mogelijkheden om in de zomer te oefenen en te leren met Geweldloze Communicatie.