Terug naar Nieuwsbrief / Archief

11.11.2018
Nieuwsbrief november 2018

Herfst

De bladeren kleuren aan de bomen. De ene dag staan ze daar in volle pracht en geniet ik van de diversiteit en de nuances die ik met al die kleuren, versterkt door het zonlicht, zie. Een andere dag lijkt alles grauw en grijs. En ook al zijn de bladeren nog steeds gekleurd, de intensiteit is minder doordat de zon ontbreekt. Herfst laat ons de vergankelijkheid zien. Aan veel lijkt een einde te komen. En toch als we verder kijken laat het ons ook het doorgaande proces van leven en sterven en weer leven zien. Er is voortdurend verandering. In de bladeren die nu op de grond liggen, zit al de mest voor het nieuwe leven. In het beukennootje, waar ik achteloos op trap tijdens mijn wandeling, zit de mogelijkheid om uit te groeien tot een grote boom. En zo kan je de doorgaande cyclus, die er niet meteen is wel zien. Het vraagt tijd. De vergankelijkheid, de stilte/rust is nodig om tot nieuwe bloei te komen. Ik sta daar soms niet voldoende bij stil. Dit jaar wil ik daar ruimte voor maken in die periode tussen Kerst en Oud en Nieuw. Doe je mee met de Winterstilte? Je leest er verderop meer over.

In de vorige nieuwsbrief heb ik beloofd dat er nu meer nieuws zou zijn over de nieuwe website. Dat proces blijkt nog wat meer tijd nodig te hebben. Het ligt te rijpen tot het klaar is.

Ik wens je veel rust en plezier de komende periode. Misschien kan Geweldloze Communicatie daar voor jou aan bijdragen.  En wie weet kom ik je tegen bij een van de activiteiten.

 

Winterstilte

Vier dagen bezinning op de drempel van 2019

De winter is een tijd van stilte en tot jezelf komen. De natuur trekt zich terug en ademt rust. Het is de tijd waarin de natuur zich voorbereid op de lente. Wij mensen kunnen ook zo'n ritme ervaren. Echter vanuit de drukte van het dagelijkse leven nemen we vaak niet die tijd om stil te staan.

In deze training nodig ik je uit om stil te worden en te luisteren naar wat er leeft in jou. Contact te maken met jouw behoeften en vanuit die rust strategieën te laten opborrelen. Door naar binnen te keren maak je contact met een diepere laag in jezelf, een innerlijk weten, voorbij je verstand en je emoties.

Naast Geweldloze Communicatie zullen meditatie en lichaamswerk ook onderdeel zijn van deze vier daagse. Ik heb veel zin in deze dagen om te ondersteunen in ruimte maken. Omdat ik geniet van ‘het gereedschap dat ik in mijn rugzak’ heb en dat ik kan gebruiken ter ondersteuning van deze dagen. We zullen niet alleen met woorden bezig zijn, maar elkaar en jezelf ook op andere manieren ontmoeten.

We verblijven in de Stayokay in Soest, waar we volledig verzorgd worden. Het bos om de hoek geeft de mogelijkheid om te wandelen, om te ontspannen of om te mijmeren.

Lees verdere informatie op de site.

Geweldloze Communicatie

Ik ben nog altijd blij dat ik in 2005 in contact ben gekomen met Geweldloze Communicatie. Het geeft mij zoveel meer mogelijkheden om me duidelijk uit te drukken en om in contact te blijven met de ander. Juist door niet direct in te gaan op de inhoud, maar te luisteren naar waar de boodschap vandaan komt, ontstaat er steeds rust bij mij. Als ik vanuit die rust reageer zonder mezelf of de ander fout te maken, komen we samen en daar geniet ik van. Ik merk dat de basis is elkaar zien/horen in wat er belangrijk. Als die basis er is, is de oplossing die voor beide klopt vaak dichtbij.

Wil je dit jaar nog mee doen met een basis tweedaagse of introductiedag om zo kennis te maken met de mogelijkheden van Geweldloze Communicatie? Dat kan! De basis tweedaagse is op 16 en 17 november. Ja dat is al snel. En de introductiedag is op 8 december. Bij beide is nog plaats.

Ook de trainingen voor 2019 staan weer op de site. Je vindt het overzicht in de agenda.

Informatie en nieuws van de webwinkel

Voorkom dit jaar pakjesstress. Bestel je cadeaus de komende weken dan heb je ze op tijd in huis. We bestellen steeds meer via internet. Ook bij de Geweldloze Communicatie webwinkel merk ik dat. Als je wacht tot vlak voor Sint of Kerst kom je in de piek van de bezorgers terecht, met het risico dat er vertraging in de bezorging is. Ze kunnen tenslotte ook niet alles tegelijk doen. Wil je zeker zijn dat je pakjes op tijd zijn, neem dan deze week nog een kijkje.

BTW van 6 naar 9 %

De BTW op boeken en leermiddelen gaat per 1 januari omhoog naar 9%. Dat heeft dus invloed op de prijs. Als je nog gebruik wilt maken van het lage BTW tarief, bestel dan voor 1 januari. Liever nog voor 24 december, omdat ik na de Kerst bij de Winterstilte ben.

Ze zijn er weer

Ik heb er lang op gewacht, maar ondertussen zijn de originele poppen en oren van CNVC weer beschikbaar. Je vindt ze op de site. Ik ben blij dat ze er weer zijn omdat ik ze ondersteunend vind bij het leren en duidelijk maken ‘wie’ er nu spreekt.

Onderzoek opvoedondersteuning

Misschien heb jij ervaring met Geweldloze Communicatie in de opvoeding, of ga je binnen nu en 6 maanden een cursus/ training volgen over Geweldloze Communicatie in de opvoeding? 

Het Erasmus Medisch Centrum is een grootschalig onderzoek gestart naar opvoedondersteuning en is op zoek naar deelnemers. Het doel is om een overzicht te krijgen van activiteiten die de beste ondersteuning bieden om zo het aanbod te verbeteren.

Voor het onderzoek is het Erasmus Medisch Centrum op zoek naar ouders/ verzorgers met een kind in de leeftijd van 0-7 jaar die in de afgelopen zes maanden hebben deelgenomen aan een opvoedprogramma of die van plan zijn hier binnen de komende zes maanden aan deel te nemen.

Je kan daar verschillende opvoed interventies aangeven en er is een vakje " Andere interventies" daar kan je dan Geweldloze Communicatie invullen. 

Ik nodig je uit om je ervaring met Geweldloze Communicatie in de opvoeding te delen in dit onderzoek. Zo kan je meehelpen om meer (h)erkenning te krijgen voor het proces ontwikkeld door Marshall Rosenberg. het onerzoek vind je hier.

https://erasmusmcsurvey.erasmusmc.nl/cikeo/ls/index.php/421465

Volgend jaar

Om alvast in je agenda te schrijven

Geweldloze Communicatie Festival in Rotterdam op 16 februari.

We zijn op dit moment druk met de voorbereidingen. Eind van deze maand kan je alle informatie vinden op de site van Djoj. Zie ik je daar ook weer?
Vrijdag voorafgaand aan het festival is er een onderwijsmiddag georganiseerd door Ai-Opener. Meer info vind je op hun site.

Gezin in verbinding

Ook in 2019 geef ik deze training weer samen met Annemiek. Deze keer hebben we de 3 dagen gepland met Hemelvaart. De eerste aanmeldingen zijn al binnen. Een unieke kans om samen met je kind(eren) te leren en te ontdekken wat er veranderd als jullie Geweldloze Communicatie gebruiken. Verdere informatie op de site.

Een van de vorige deelnemers schreef: Even jullie laten delen in mijn blijdschap. Ik had al een goede band met mijn zoon, maar wat ik nu meemaak is zo bijzonder… We hebben maanden achter ons van zoveel spelen, zoveel lachen, onze band is nog beter geworden. En ik denk dat onze Giraffenschool/ GeZin in verbinding hier aan bijgedragen heeft.

Zomerweek

Alvast een tipje van de sluier. Mijn verlangen om Geweldloze Communicatie bij ouders en kinderen te brengen krijgt ook vorm in de zomer.  Samen met Peter van Kempen ben ik een programma aan het vormgeven waarin Geweldloze Communicatie leren/toepassen in je gezin en vakantie vieren gecombineerd wordt.  De datum staat vast maandag 15 juli t/m vrijdag 19 juli.
Meer informatie komt binnenkort op mijn site. Wil je dat ik je op de hoogte houd stuur me dan een mailtje. Zodra er meer bekend is, laat ik het je weten.