Terug naar Nieuwsbrief / Archief

23.07.2018
Zomer nieuwsbrief 2018

Zomer

Iedereen heeft zo zijn/haar eigen gedachtes bij de zomer. Voor mij is het een tijd van verandering en continuering. Daar lijkt een tegenstrijdigheid in te zitten en toch ervaar ik het elk jaar weer dat beide aanwezig zijn.
Verandering doordat ik een paar weken stop met mijn dagelijkse werkzaamheden en als kok mee ga op fietsvakanties. Buiten zijn op de camping, daar koken, boodschappen doen voor 40 man/vrouw/tieners, plannen en organiseren. Ik vind het heerlijk om te doen en heel anders dan wat ik in mijn dagelijkse leven doe. En toch ook continuering omdat ik met mensen ben, overleg, hoor wat er speelt en van daaruit oplossingen bedenk. Een mogelijkheid voor mij om Geweldloze Communicatie helemaal toe te passen in het dagelijkse leven. Ik merk dat ik daar van houd. Dagelijks taalgebruik niet steeds het woord behoefte gebruiken en wel leven vanuit dat alles wat ik doe en de ander doet, dat daar een behoefte onder zit. 
Ik weet nog dat ik een keer aan een jongen die aan tafel een boek zat te lezen vroeg of hij iets voor me wilde doen. Ik weet nu niets eens meer wat. Hij zie 'nee'. Waarop zijn moeder die in de buurt was direct zei: 'Dat kan je toch wel even voor haar doen!' Ik kan me mijn reactie ook nog goed herinneren dat ik aangaf dat hij toch ook 'nee' mocht zeggen als hij in zijn boek verdiept was en even ongestoord wilde doorgaan. Er waren op dat moment ook nog allerlei andere mogelijkheden om hulp te krijgen. Ik merkte dat haar dat wel aan het denken zette. Dat vind ik dan fijne momenten.
Verandering is er ook door de nieuwe website, waar ik op de achtergrond mee bezig ben. Doordat er meer ruimte is in mijn agenda heb ik daar nu ook tijd voor. Ik ben erg blij met het ontwerp zoals het nu staat en wil ook rustig de tijd nemen voor de invulling van alle pagina's. In de volgende nieuwsbrief meer hierover. 

Met deze nieuwsbrief wil ik je weer op de hoogte brengen van de mogelijkheden in het najaar om kennis te maken of je kennis van GC te verdiepen. En ook wat er aan nieuws is rond Geweldloze Communicatie in Nederland.  

Basistrainingen

Kennis maken met Geweldloze Communicatie kan nog steeds door een introductiedag of een tweedaagse basistraining te volgen. Bij de introductiedag krijg je een kijken in de mogelijkheden en er is minder tijd om zelf te oefenen. En het oefenen helpt ook om je GC meer eigen te maken. Eigenlijk is dat het grootste verschil tussen de introductiedag en de basis tweedaagse. De inhoud van de achtergrond van GC ontloopt elkaar niet veel.
De eerst volgende introductiedag is op zaterdag 8 september of vrijdag 12 oktober. De 2 daagse kan je volgen op 29 en 30 september of 16 en 17 november. Wie weet zie ik je daar. Inschrijven via de site.
Reacties van deelnemers na een van deze trainingen:
'Ik werd ook blij van de goede verzorging en de rust die jij uitstraalt.'
'Ik wil je graag op deze manier nog even laten weten, dat ik de dag bij jou als zeer waardevol heb ervaren. Ik ga hier zeker mee verder.'
'Ik werd blij van de openheid en de tijd die er voor iedereen was.'

Jaartraining Kleur Bekennen

Op 15 september start weer de 4e jaartraining. Er is nog plaats als je mee wilt doen. Ik verheug me er alweer op om met een groep mensen gedurende een langere tijd bezig te zijn met GC. Afgelopen jaartraining heb ik genoten om te zien hoe iedereen groeit en zekerder wordt en zijn/haar weg vindt met GC.
Een van de deelnemers heeft het zo verwoord: 'Ik voel me enorm blij en dankbaar bij de herinneringen aan het afgelopen jaar. Ik wilde graag GC leren. Had niet verwacht dat het zo concreet, aards, helder zou zijn. Ik ben gegroeid in zelfempathie en ervaar meer ruimte voor anderen. De band met een aantal mensen die belangrijk voor me zijn, is sterker geworden. '
Doordat elke dag zijn thema heeft is er een opbouw en overzicht. Wil je meer weten? Kijk op de site of bel me op. Direct inschrijven kan natuurlijk ook. :)

Verdiepingsavonden

In het najaar gaan de verdiepingsavonden op maandag en woensdag weer door. Beide met hun eigen invulling.
Maandagavond dansvloeren avond. Direct na het weekend de dansvloer op door. De elementen van het proces van GC liggen als een dansvloer op je te wachten om erover te bewegen en zo helderheid te krijgen. Bijeenkomst 1x per maand. Steeds een andere dansvloer. Start 10 september. Meer info op de site.

De oefengroep op de woensdagavond geeft je de mogelijkheid om je verder te verdiepen. De inbreng van de deelnemers staat centraal. Je kan jouw situaties inbrengen, waar we samen naar kijken en mogelijkheden verkennen om geweldloos te reageren. Start 5 september. Meer info op de site.

Onderwijs

Kirsten Kristensen uit Denemarken komt eind augustus een 3 daagse training geven in Rotterdam. Dit is een verdiepingstraining voor mensen die het proces van GC al kennen. De rol van de leraar zal centraal staan tijdens deze training. Meer info vind je op de site van Ai-Opener die deze training verzorgt.


Zij gebruikt op de scholen regelmatig de kaarten met gevoels- en behoefte woorden met tekeningen. Zie hierboven Deze zijn in de webwinkel nu ook in een magnetische uitvoering te koop. Tijdens de training (Ge)Zin in verbinding hebben we deze ook gebruikt. De kinderen vinden het fijn om op het bord alle kaartjes naast elkaar te zien. Van daaruit kunnen ze dan de kaartjes die weergeven wat er bij hun speelt op dat moment eraf pakken en naast elkaar hangen.

GC festival dag in Groningen 6 oktober

Op de verjaardag van Marshall Rosenberg wordt dit jaar weer een Festival middag georganiseerd in Groningen. Voor iedereen uit het 'hoge noorden' een kans om weer lekker met GC bezig te zijn. Meer info op hun site. Ik zal er ook aanwezig zijn met de artikelen uit de webwinkel. Een mooie kans om ze in het echt te zien ipv een plaatje op internet. En met pin betalen is mogelijk.