Terug naar Nieuwsbrief / Archief

08.09.2016
Nieuwsbrief september 2016

Vonkje van hoop

 

Vonkje van hoop diep in mij, lieve God wakker het aan tot een vlam van vertrouwen. Wakker aan, wakker aan, dat wij gaan in vurige liefde. Vonken die over slaan.

Dit lied speelt de laatste tijd weer vaak door mijn hoofd. Waarbij ik God soms zie als het goddelijke in mezelf en mezelf en een andere keer weer als iets universeels, een groter iets waar ik geen vat op heb. Door het hardop of in mezelf  te zingen maak ik dan weer contact met vertrouwen in een wereld waar er contact en verbinding is in plaats van verwijdering en polarisatie. En kan ik voelen dat dat is wat ik met mijn werk en in mijn leven wil doen; Vanuit liefde de ander benaderen en anderen inspireren om dat ook te doen.

In deze nieuwsbrief wil ik je graag weer op de hoogte stellen van de mogelijkheden die ik aanbied in trainingen Geweldloze Communicatie. Ik denk namelijk dat GC een waardevolle bijdrage kan leveren naar die wereld waar begrip en liefde is voor elkaar en dat we dat nu nodig hebben.

Daarnaast ook een mijmering over behoeften, nieuwtjes uit de webwinkel en GC wereldwijd.

Veel leesplezier.

Geweldloze Communicatie in het Midden-Oosten

Een van die vonkjes van hoop is dat mijn collega Jan van Koert in het Midden-Oosten geweest is waar hij met andere trainers  mensen uit Syrië, die betrokken zijn in de onderhandelingen, kennis heeft laten maken met Geweldloze Communicatie.  Ondanks alle verschrikkelijk berichten die we bijna dagelijks krijgen, weet ik dat er ook gewerkt wordt om op een andere manier dichter bij elkaar te komen. In dit filmpje kan je horen van deelnemers wat hun heeft gegeven. En er is tevens een oproep om geld te doneren, zodat er meer trainingen gegeven kunnen worden.

 

Basistrainingen Geweldloze Communicatie

Wil je zelf kennis maken met GC om meer vanuit je hart te spreken en contact te maken, dan kun je dat bij mij op verschillende manieren doen.
Alle trainingen worden in kleine groepen 3 tot 8 deelnemers gegeven, zodat er veel ruimte is voor eigen inbreng en persoonlijk contact.

Introductiedag op 1 oktober of 20 november.
Avondcursus van 6 keer start op 14 september.
Twee daagse basistraining 10 en 11 september of 5 en 6 november.

 

Jaartraining kleur bekennen

Dit traject helpt je om gedurende een langere tijd je focus op Geweldloze Communicatie te brengen. Elke maand komen we een dag samen. Elke dag heeft zijn eigen thema. Tussen de dagen door heb je de mogelijkheid om te oefenen met een van je maatjes uit de training.

De nieuwe training start op 25 en 26 september. Er is nog plaats als je nu mee wilt doen. Lees de uitgebreide beschrijving op de website.
Voor deze training maak ik gebruik van de ruimte in Groenekan met uitzicht over de weiland.
 

Geweldloos communiceren met je kind

In april hebben Annemiek en ik voor het eerst deze training gegeven. En nu in de herfstvakantie komt er van 15 t/m 17 oktober een herhaling. Waar nodig hebben we het programma bijgesteld. Wij en de deelnemers waren er enthousiast over, wat er kan ontstaan juist door 3 dagen samen te zijn.  Wil je ook met je kind(eren) kennis maken of verder oefen met GC? Kom dan mee doen.

Reacties van een ouder: ‘Voor mij was het een betekenisvolle ervaring om te zien welke manieren er zijn om de communicatie met mijn kind en anderen aan te gaan. Ook heb ik het als fijn ervaren om te delen met andere ouders, ook hun worstelingen te zien, te voelen wat er is en ook ruimte voor onszelf en anderen te maken.’

Van kinderen: ‘Ik vond het een hele leuke training. ‘ ‘Ik vond de verhaaltjes erg leuk’. 'Ik begrijp mijn moeder nu beter.'

 

Verdiepen

Jezelf verder verdiepen in Geweldloze Communicatie kan op verschillende manieren. Ik zet ze op een rijtje.

Oefenen op maandag. Elke maand een bijenkomst waarbij je zelf een casus inbrengt waarmee we gaan oefenen. Dat kan in de vorm van een rollenspel, behoeften ontrafelen, een dansvloer. Ook als je zelf geen casus inbrengt kan het meewerken aan de casus van een ander verheldering geven. Zo leer je met en van elkaar. De eerst volgende bijeenkomst is op 26 september.

Verdiepingsavondcursus start 5 oktober. Je wilt je verder bekwamen op een regelmatige basis. Om de week komen we bij elkaar. Ik reik nieuwe leerstof aan en jij geeft aan waar jouw hobbels zitten en waar je mee wilt oefenen. In dit samenspel groeien jouw vaardigheden en inzichten.

Omgaan met grenzen

Grenzen zichtbaar en onzichtbaar. De grens van jou, de grens van de ander. Soms bots je er steeds tegen aan, of heb je het idee dat de ander jouw grens niet ziet. Hoe doe je dat nu jouw grens aangeven met respect voor jezelf en de ander? Of de grens van de ander horen? Op 8 en 9 oktober gaan we daarmee op verkenning, spelen en oefenen. Samen met Susana Rusch, vriendin en trainer Gc van CommunicatieZin.

 

Dansvloeren

Dansvloeren? Gelamineerde dansvloeren? Hoezo dansen?  Ja, in verbinding komen met jezelf en de ander kan je zien als een dans als je door het proces van Geweldloze Communicatie loopt. Je weet wel waar je begint en nog niet waar je eindigt. Dat gebeurt in het proces waar je in stapt. De vloerkaarten geven helderheid over waar je bent. Je krijgt ruimte om stil te staan en te verdiepen voor je een volgende stap neemt. Kom je mee dansen op 26 november?
We luisteren naar de jakhalzen in het jakhals café, komen tot onszelf in de zelfempathie dans en ervaringen de verbinding in de 13 stappen dans, waar het hele proces van GC zichtbaar wordt.  

 

Het universele van de behoeften

Laatst dacht ik daar weer over na en over de ruimte die er ontstaat als ik meerdere oplossing kan toelaten om mijn behoefte in te vullen.


Een voorbeeld
Bij mij in de straat worden de auto's haaks op de stoep geparkeerd. Vaak staat er naast mijn auto een busje. Ik heb gemerkt dat ik door de dichte achterkant, weinig zicht op de weg heb als ik weg wil rijden. Hierop heb ik aan de bestuurder van het busje gevraagd of hij zijn busje achteruit wil parkeren. Dan kan ik namelijk door zijn ruiten heen kijken en heb zo een beter zicht of er verkeer aankomt. Dat had hij een aantal keren gedaan en toen ook weer niet. 'Waarschijnlijk vergeten dacht ik.' En af en toe irriteerde het me als ik geen duidelijk zicht had bij het wegrijden. Ik ben toen gaan onderzoeken wat er nu eigenlijk achter mijn vraag zat om zijn busje achteruit te parkeren. Beter zicht. En wat maakte dan dat dat belangrijk was? Het ging me om veiligheid. Oke en als hij nu eens graag gemak wilde en niet na wilde denken over het parkeren van zijn busje? Kon ik nog andere oplossingen bedenken voor de veiligheid die ik graag wilde? En zo bedacht ik dat ik ook achteruit kon parkeren. Dan had ik een goed zicht als ik wegreed. En nu is het al helemaal een gewoonte voor me en hoef ik er niet meer over na te denken. En sosm valt het me op dat zijn busje ook achteruit ingeparkeerd staat of niet en voor mij maakt dat niet meer uit.

Week van de opvoeding

Dit jaar geef ik een bijdrage aan deze week door een korte ochtendworkshop te geven over hoe GC kan bijdrage aan meer contact met je kind en meer rust. De workshop is op vrijdagochtend 7 okotber. Meer info.

Nieuws uit de webwinkel

Ik ben verheugd dat het assortiment rond Geweldloze Communicatie blijft groeien. Vlak voor de zomer zijn er nieuwe gevoels- en behoeftekaarten toegevoegd. Met duidelijke tekeningen worden de gevoels-en behoeftewoorden uitgebeeld. Ik gebruik ze in mijn werk met jongeren en heb ontdekt dat ook volwassenen ze fijn vinden door deze vrolijke tekeningen.

En sinds kort is ook het werkschrift Geweldloze Communicatie beschikbaar. Dit is een schrift uit de feel-good serie. Het werkt echt als een werkschrift met tussendoor steeds opdrachten ter verdieping.

Facebook

Heb je al gezien dat ik daar nu ook een pagina heb? Like de pagina en blijf op de hoogte van nieuwtjes, tips, verhalen.

Marshall Rosenberg bij de BBC

Vorige week werd er op de BBC radio tijdens de uitzending over ‘great lives’ aandacht besteed aan Marshall Rosenberg. Het gaf voor mij een duidelijk beeld over zijn leven en zijn passie om mensen bij elkaar te brengen. Je kunt de uitzending terug luisteren.

 

Verbindende Communicatiefestival in Groningen

Als laatste. Op 29 oktober is er op inititaief van 3 mensen uit Groningen een middag rond Verbindende Communicatie. je kunt kiezen uit diverse workashops. Voor iedereen die in 'het hoge Noorden' woont. Of voor als je gewoon zin hebt in een middag met gelijkgestemden. Meer info.