Terug naar Nieuwsbrief / Archief

23.03.2016
Nieuwsbrief maart 2016

Weer een nieuwe nieuwsbrief om te delen wat er gebeurt in 'GC land', om je op de hoogte te houden van (nieuwe) mogelijkheden om te leren/oefenen, om inspiratie door te geven.

IIT

Ik ben net terug van de eerste IIT (Internationale Intensive Training) die in Nederland was. Negen dagen waren we samen met ruim 70 mensen uit 14 verschillende landen. Een smeltkroes van culturen, gewoontes, manieren van uitdrukken, ideeën. En we hadden een ding gemeen: Onze passie voor Geweldloze Communicatie. Ik heb genoten met daar te zijn. Inspiratie opgedaan bij collega trainers, inspiratie doorgegeven in workshops, samengeleefd. Steeds weer zoeken naar verbinding en wederzijds begrip. GC toepassen in het dagelijks leven met leerkrachten, politiemensen, zelfstandigen, belastingmedewerkers, HRM mensen en nog veel meer. Als ik zie hoe ze ieder op hun werkterrein GC ruimte willen geven geeft me dat hoop. Hoop op meer begrip, op een andere manier met elkaar omgaan. De volgende tekst werd op een van de dagen bij onze ochtendbijeenkomst uitgesproken. Ik kende hem en werd weer opnieuw geïnspireerd omdat het mij weer duidelijk maakt dat verbinding, contact, vrede start bij mij en hoe ik me inzet. Ik wil hem graag met jullie delen.

‘Wijd open’

Ik zal niet sterven

zonder het leven te leven.

Ik zal niet leven in angst

om te vallen of vlam te vatten.

 

Ik verkies mijn dagen te bewonen,

mijn leven me te laten openen,

me minder bang te maken,

meer toegankelijk,

om mijn hart te openen

tot het een vleugel wordt

een fakkel, een belofte.

 

Ik kies ervoor mijn betekenis op het spel te zetten,

om zo te leven, dat wat tot mij kwam als zaad

naar de volgende gaat als bloesem,

en wat ik kreeg als bloesem

verder gaat als fruit.

Dawna Markova

 

Jaartraining kleur bekennen

Bij de jaartraining hebben we net dag ‘blauw’ gehad. Dat wil zeggen dat we nog 3 dagen te goed hebben, voor dit traject is afgerond. Ik geniet ervan om te zien hoe de deelnemers groeien in hun vaardigheden met het toepassen van Geweldloze Communicatie. Hoe elke dag weer zijn eigen kleur heeft en daarmee iets toevoegt aan het geheel. Hieronder enkele redacties van de deelnemers tot nu toe. Wil je zelf ook voor een langere periode bezig zijn? Je kan nog instappen bij kleur bekennen 2. Deze begint op 2 en 3 april. Meer info en alle data.

‘De vervolgtraining is zeer goed verzorgd en heeft ook een mooie opbouw. Monie is duidelijk een ervaren trainster en kan goed inspelen op allerlei vragen, die ik heb om geweldloze communicatie meer toe te passen in de geestelijke gezondheidszorg. De training is een zinvolle aanvulling op vele psychotherapeutische methodes zowel cognitieve als psychodynamische.’ J.v.T.

‘In de jaartraining kleur bekennen ben ik geïnspireerd geraakt door de grote variatie aan werkvormen. Hierdoor wordt ik steeds op verschillende manieren uitgedaagd en leer ik steeds meer aspecten van mijzelf en mijn communicatie met anderen kennen. En ik krijg een completer beeld hoe ik GC kan toepassen in mijn leven en werk. Ik zie Monie als een zeer ervaren trainer met veel bagage, daarmee bedoel ik dat door haar begeleiding mijn behoefte aan ondersteuning en betrokkenheid wordt vervuld.’ J.B.

'De jaartraining Kleur bekennen betekent voor mij een verdieping op eerdere trainingen in GC. Monie biedt als ervaren trainster gelegenheid tot oefenen van diverse aspecten van GC in een veilige omgeving. Dit levert voor mij een leerzaam proces op met nieuwe inzichten en vaardigheden  die ik zowel in mijn privé- als werksituatie kan toepassen.' M.H.

 

Nieuw boek in de webwinkel

Ik ben erg blij dat op 7 maart het boek Respectvolle ouders, respectvolle kinderen is uitgekomen. Het is de Nederlandse vertaling van het boek van Sura Hart en Victoria Kindle Hodson, die ook  'de veilige klas'geschreven hebben. Doordat het nu in het NL is verschenen hoop ik dat het boek voor meer mensen toegankelijk zal zijn.

Een korte blik op de inhoud: Het boek biedt een nieuwe manier om het gedrag van kinderen te begrijpen en een nieuwe manier om hierop in te spelen die geïnspireerd is op het gedachtegoed van Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg. Dit boek helpt om een vertrouwensbasis tussen ouders en kind(eren) op te bouwen. Ouders vinden hier de hulpmiddelen en vaardigheden die ze nodig hebben om het wederzijdse respect te ontsluiten, en de relaties waar ze naar op zoek zijn, te voeden. Het boek is te bestellen via de webwinkel. Als je het voor 1 mei besteld ontvang je er een gratis giraf of jakhals vingerpop bij. Geef bij opmerkingen bij het bestelformulier aan, waar je voorkeur naar uitgaat. 

 

Geweldloze Communicatie en onderwijs

Op 25 maart, Goede Vrijdag, presenteert Marieke Schreuder, studente Toegepaste Psychologie, in Amstelveen haar afstudeeronderzoek met de titel ‘Verbindende Communicatie en conflicthantering binnen het onderwijs’. Ik ben heel blij dat Marieke dit onderzoek gedaan heeft omdat ik verwacht dat het ondersteunend is om Geweldloze Communicatie een plek te geven binnen het Nederlandse onderwijssysteem. Het is wat kort dag en je kan er ook heen als je wilt. Meer info vind je o.a. hier. Wie weet zie ik je daar.

 

Geweldloze Communicatie en kinderen

In de vorige nieuwsbrief had ik het al aangekondigd en inmiddels zijn er ook al een aantal aanmeldingen binnen. Ik noem het nu nog een keer omdat er nog plek is. Van 29 april t/m 1 mei geef ik samen met Annemiek vd Krogt een training voor volwassenen en kinderen. We hebben er erg veel zin in om ouders en kinderen samen te hebben en ze te ondersteunen om  elkaar echt te horen. Te ontdekken hoe er samengewerkt kan worden en hoe Verbindende Communicatie kan bijdragen aan meer plezier en vertrouwen in het gezin.
We hebben een prachtige plek net ten noorden van Utrecht. De mogelijkheid bestaat om daar ook te overnachten op de camping en je kunt ook gewoon naar huis gaan. Alle informatie vind je op de site. Wil je meer weten? Bel me gerust.

 

Big dream

Onder deze naam is Saleem Ebrahim (een collega trainer uit Frankrijk) een project gestart om een documentaire over Geweldloze Communicatie te maken. Hij wil een beeld neerzetten over Marshall Rosenberg leven, zijn werk en de impact die GC heeft overal op de wereld, zodat de visie meer bekend wordt. Ik steun dit initiatief en wil het graag onder jullie aandacht brengen. Hier kan je er meer over lezen en er staat ook aangegeven hoe je kan bijdragen. Help hun om deze droom werkelijkheid te laten worden.

 

Dansvloeren

De manier om op een andere manier bezig te zijn met de stappen van het model. Door letterlijk stappen te nemen, gebeurt er iets anders. Op 10 april 'dansen' we de ja/nee dans. Deze helpt je bij het maken van keuzen. En daarna 'Het transformeren van de pijn van de onvervulde behoefte naar de schoonheid van de behoefte'. Deze is gebaseerd op het werk van Robert Gonzales en ondersteunt je om diep zittende pijn van een gebeurtenis te transformeren naar kracht en compassie. Kom je meedansen op de 10e? Geef het even door.