Terug naar Nieuwsbrief / Archief

01.12.2015
nieuwsbrief december 2015

De laatste nieuwsbrief van dit jaar. De dagen worden donker en overal zie je (Kerst) verlichting verschijnen. Soms lijkt het zo'n groot contrast tussen wat er in de wereld gebeurt en het leven dat doorgaat. Wat me opvalt is dat ik zo makkelijk dan in goed/fout denken kom, waarbij ik verlang dat mensen die oordelen zich ook eens inleven in de ander. Op dat moment of soms later realiseer ik me dat ik dan precies hetzelfde doe. Zij zijn fout omdat ze dat niet doen. Dat stemt me dan weer mild en geeft weer ruimte om de dialoog aan te gaan.

Het gedicht van Vaclav Haval geeft me de laatste tijd weer veel inspiratie en wil ik graag met jullie delen.

Hoop

Diep in ons zelf dragen wij hoop.
Als dat niet het geval is
is er geen hoop.

Hoop is een kwaliteit van de ziel
en hangt niet af van wat er in de wereld gebeurt.

Hoop is niet
voorspellen of vooruit zien.
Het is een gerichtheid van de geest
een gerichtheid van het hart,
verankerd voorbij de horizon.

Hoop in deze diepe en krachtige betekenis
is niet hetzelfde als vreugde omdat alles goed gaat
of bereidheid je in te zetten voor wat succes heeft.

Hoop
is ergens voor werken
omdat het goed is,
niet omdat het kans van slagen heeft.

Hoop is niet hetzelfde als optimisme
evenmin de overtuiging dat het goed zal aflopen.
Het is de zekerheid dat iets zinvol is
Onafhankelijk van de afloop,
Onafhankelijk van het resultaat.

Ik wens iedereen in deze laatste maand verbondenheid en inspriatie in wat voor vorm dan ook. In deze nieuwsbrief geef ik je weer een overzicht van de mogelijkheden om kennis te maken of je verder te verdiepen in Geweldloze Communicatie.

 

Winterstilte

In de laatste dagen van het jaar kan je meedoen aan deze dagen van bezinning, meditatie en verbinding.
Middels vieren en rouwen kijken we terug op dit jaar om het jaar af te sluiten en blikken we vooruit op 2016. Welke behoeften leven er in jouw en hoe wil je die vorm geven? We zullen meer stilstaan bij de behoefte op zich of deze nu wel of niet vervuld is.

Elke avond is er ook een kort programma. Tijdens een van de avonden zullen we een ritueel doen om het jaar af te sluiten.

Het is fijn als je al wat kennis hebt van Geweldloze Communicatie en als dat niet zo is, ben je ook welkom.

27 t/m 30 december in Soest. Voor meer info

In verband met de planning en de ruimte in Soest is het fijn als ik tijdig weet of je mee wilt doen. Wil je daarom je uiterlijk 13 december opgeven?

 

Geweldloze Communicatie festival

Zoals elk jaar is er ook dit jaar weer rond Valentijnsdag het GC festival in Rotterdam. Het belooft weer een mooie dag te worden waarbij er vooral veel aandacht zal zijn voor empathisch luisteren.

Wees welkom op 13 februari en kies uit de verschillende workshops die er zijn. Geniet van het samen zijn met anderen die met hetzelfde bezig zijn.  Ik zal er ook weer zijn met alle artikelen uit de webwinkel. Een mooie kans om alles eerst te bekijken voor je tot aanschaf over gaat.

Voor meer informatie over het hele programma en inschrijven ga naar de site van Djoj

 

Dansvloeren

In november hebben we een inspirerende dag rond de dansvloeren gedaan. Ik laat maar even een paar deelnemers aan het woord.

'Het oefenen met de dansvloeren werkte fijn voor me, de variatie in de werkwijze daarmee.  Door de afwisseling bleef het speels. '
'Fijne plek, fijne energie,  deskundige begeleiding. Heerlijke lunch, goed verzorgd. Al met al een dag waar ik met veel plezier aan terugdenk. Ik was blij met de feedback, de tips, je kennis en ik zou bij wijze van iedere maand wel zo’n dag willen.'
'De laatste oefening vond ik heel mooi en ik vond het bijzonder om te zien hoe rustig en krachtig je T door haar proces heen coachte.'

Op 10 april zal er in Groenekan weer een nieuwe dag zijn. We zullen dan de volgende dansen doen.
De 'Ja - nee' dans -  een dans die je kan ondersteunen bij het maken van beslissingen waarbij je oefent om alle behoeften te horen.
De 'Transformeren van de pijn van de onvervulde behoefte naar de schoonheid van de behoefte' dans. Deze dans is gebaseerd op het werk van Robert Gonzales en geeft je de mogelijkheid om diep zittende pijn die je voelt naar aanleiding van een gebeurtenis te transformeren naar helderheid, compassie en kracht.

Een uitgebreide beschrijving over de dagen vind je hier.

 

Dansvloeren ook in de webwinkel

Vanaf het eind van deze maand zijn de dansvloeren ook via de webwinkel te verkrijgen. Je kunt dan ook thuis gebruik maken van dit krachtige hulpmiddel om meer inzichten te krijgen en vaardiger te worden. Met je eigen set gelamineerde kaarten in een enveloptas, kan je op elk moment oefenen. Ook leuk om te gebruiken tijdens een oefengroep. Hier kan je meer lezen over alle dansvloeren.

 

Basis en verdiepingstrainingen

Als je voor de feestdagen nog kennis wil maken met de mogelijkheden van Geweldloze Communicatie dan kan dat nog op 19 en 20 december.
Verder zijn er in het nieuwe jaar weer veel mogelijkheden. Variërend van een eendaagse kennismakingsbijeenkomst, de tweedaagse basistraining of een avondcursus. Ook de verdiepingsavondcursus start weer in 2016. De avondcursussen zijn om de week. Dat geeft je ruimte om te oefenen en het geleerde te integreren. Alle info vind je in de agenda

 

Geweldloze Communicatie en kinderen

Een grote wens van mij gaat volgend jaar in vervulling. Samen met Annemiek vd Krogt ga ik in het voorjaar een training geven voor volwassenen en kinderen samen. In de volgende nieuwsbrief komt hier uitgebreidere info over. Ook zal het eind van het jaar op mijn website alle informatie staan. Je kunt alvast de datum noteren 29 april t/m 1 mei. We zitten in een mooie ruimte bij Groenekan, bij camping Tussen hemel en aarde. Als je wilt kan je ook op de camping verblijven en er zo een beetje vakantie van maken. Wil je op de hoogte gehouden worden en de flyer ontvangen. Laat het me dan weten.

 

En verder nog

Wil je je echt onderdompelen in Geweldloze Communicatie kom dan naar de IIT. Dit is een 9 daagse intensieve internationale training. En in maart is deze in Nederland. Dat scheelt in ieder geval in de reis. Er is vertaling, waardoor je alles kan volgen. Er zullen veel Nederlanders zijn, dus in kleine groepjes kan je in je eigen taal spreken. Alle info vind je op de site van cnvc.  Ik zal er ook zijn en het lijkt me leuk je daar te ontmoeten.