Terug naar Nieuwsbrief / Archief

21.12.2012
Nieuwsbrief december 2012

Het einde van 2012 nadert. Voor velen een tijd om terug te kijken en plannen te maken voor het nieuwe jaar. Ik ervaar het als een uitdaging om dit met open ogen te doen. Als ik het niet bewust doe, komen de oordelen over wat ik goed gedaan heb en wat niet goed was gauw langs. Ik ben dan altijd weer blij als ik me realiseer dat deze oordelen richtingaanwijzers zijn naar mijn behoeften die wel of niet vervuld zijn. Ik kan dan vieren en rouwen over het afgelopen jaar, zonder er een label van goed of fout op te plakken. Misschien is het voor jou ook een manier om zo terug te kijken? 

In deze nieuwsbrief

Inspiratie, Geweldloze Communicatie in het onderwijs en nieuwe samenwerking, mogelijkheden voor de basistraining en verdieping, Geweldloze Communicatie Festival, verkoop Compassie Leven.

Inspiratie

De laatste dagen gaat het lied van Huub Oosterhuis ‘Wek mijn zachtheid weer’ vaak door me heen. Ik wil het graag met jullie delen. En wens dat we in 2013 elkaar kunnen ontmoeten vanuit zachtheid. En ook dat je naar jezelf kan kijken met deze ‘zachte’ ogen.

Wek mijn zachtheid weer.
Geef mij terug de ogen van een kind.
Dat ik zie wat is. En mij toevertrouw.
En het licht niet haat.

 

Geweldloze Communicatie in het onderwijs en nieuwe samenwerking

Sinds september ben ik ook deel gaan uitmaken van het team van Levenverrijkend onderwijs. Samen willen we scholen ondersteunen met het toepassen van Geweldloze Communicatie op school. Dat kan in het team zijn, maar ook in de klas met de leerlingen of de communicatie met de ouders verbeteren. Wil je meer weten wat Levenverrijkend onderwijs inhoudt? Neem dan een kijkje op de site. Je kunt me ook uitnodigen voor een lezing of korte workshop bij jou op school of tijdens een ouderavond.
Met Helen Janssen verzorg ik de module Versterk je leerkracht en de jaaropleiding. Nicole van Ladesteijn en Martin van der Meulen verzorgen in-company verandertrajecten gericht op communicatie- en teamontwikkeling.

Daarnaast werk ik tot mijn grote vreugde ook samen met Corrylaura van Bladel van Blabla-blabla. Corrylaura is net als ik al een aantal jaren bezig met Geweldloze Communicatie en ook gecertificeerd trainer. Ze ondersteunt scholen in het toepassen van dit gedachtegoed in België. Er is regelmatig meer belangstelling dan dat in haar agenda past. Ik ben blij dat ik haar kan ondersteunen door de trainingen te verzorgen en zo meer mensen op scholen bekend te maken met Geweldloze Communicatie. Ik ervaar onze uitwisseling ook als inspirerend en verdiepend.
 

Mogelijkheden voor de basistraining en verdieping

Ook in 2013 is er maandelijks de mogelijkheid om mee te doen met een 2 daagse basistraining. Daarnaast is er weer de avondcursus van 6 avonden. Ik februari start er op vrijdagochtend een ochtendcursus. Heb je zin om jezelf vaardig te maken in een manier van communiceren die verbinding schept ipv verwijdering schrijf  je dan nu in. Over het algemeen zijn het kleine groepen, zodat er alle ruimte is voor jouw persoonlijke verhaal en daarmee te oefenen.

Deelnemers van vorige trainingen hebben het volgende geschreven:
Het waren voor mij twee mooie dagen. Ik voel me heel zacht en open.
De warmte en acceptatie hebben er voor gezorgd dat ik mijzelf wilde laten zien en kon zijn. Ik heb veel geleerd!
Ik meen het oprecht: de training was precies waar ik behoefte aan had. Zo met z'n vieren hebben we heel hard gewerkt en je hebt ons heel veel meegegeven waar we zelf mee 'op pad' kunnen. Kijken, luisteren, oefenen: het is een boeiende ontdekkingsreis!
Wat mij erg aanspreekt is de professionaliteit waarmee de training is opgezet. Je moet als deelnemer even in de juiste 'setting' komen en dat is jou met ons prima gelukt!


De data voor begin 2013 zijn: 
2 daagse training: 2 en 3 februari – 8 en 9 maart – 20 en 21 april
Avondcursus: dinsdag 5 februari – maandag 15 april
Ochtendcursus: vrijdag 15 februari

De basistraining 'In gesprek met kinderen', waarbij we specifiek aandacht geven hoe je Geweldloze Communicatie kan toepassen bij kinderen is op 6 en 7 april.

Verdiepingsavondcursus: Deze cursus staat open voor iedereen die een basistraining gedaan heeft. Het geeft je de mogelijkheid om verder te oefenen met jouw eigen situaties. Gedurende 12 weken komen we 6x bij elkaar. Je vaardigheden verdiepen zich en je voelt je zekerder om vanuit verbinding te communiceren.
Start maandag 28 januari.

Op 2 en 3 maart is er een 2 daagse training Omgaan met boosheid’. Je oefent hier hoe je verbinding kan houden / geweldloos kan blijven ook als er een emoties (boosheid) is, bij of de ander. 

Voor andere verdiepingscursussen kijk op de website.

Geweldloze Communicatie Festival 2013 in Rotterdam

Samen met Lia van centrum Djoj ben ik druk met het voorbereiden van dit festival. Het wordt op 8 en 9 februari al weer voor de 5e keer gehouden. Het Festival bestaat uit 1,5 dag. Vrijdagmiddag 8 februari is speciaal voor mensen die werkzaam zijn in het onderwijs en zaterdag 9 februari is voor iedereen die kennis wil maken met Geweldloze Communicatie of nieuwe inspiratie op wil doen en zijn kennis wil verdiepen.
Tijdens het festival is er ook op beide dagen een informatie- en boekenmarkt en kun je gadgets kopen.
Meer informatie over de workshops van die dag kun je vinden op de site van Djoj. Je kunt je hier ook inschrijven. Ik hoop je in Rotterdam tijdens dit festival te ontmoeten. 
 

 Verkoop Compassie Leven

Met plezier laat ik jullie weten dat mijn boek inmiddels bezig is aan de tweede druk. Dat wil zeggen dat er meer dan125 boeken van verkocht zijn. Ik ben blij dat het boek met zoveel enthousiasme is ontvangen. Ook collega's verkopen het regelmatig tijdens hun training. Het is nu ook te koop in de boekhandel in De Bilt en Bilthoven en vanaf januari gaat 'De wijze kater' in Utrecht het verkopen. Wil je ook wekelijks geïnspireerd worden door de tekst en de kleurrijke achtergrond? Bestel het boek dan via de website.

Enkele reacties van mensen die het boek bestelden:
Ik heb vanochtend, per post, jouw boek Compassie leven, in goede orde ontvangen! Mijn hartelijke dank daarvoor. Het boek ziet er fraai uit, is handig in gebruik en bevat hele mooie teksten waar ik regelmatig van ga genieten en de suggesties ga beoefenen. Vooral ook de ondergronden achter de teksten zijn heel mooi.
Dank je wel voor het opsturen van je boek. Wat ziet het er mooi uit! Ik krijg er zin van om het te gaan lezen.