Kleur bekennen

Ieder mens heeft zijn unieke kleur. Deze kleur wordt zichtbaar als ik authentiek communiceer, mezelf laat zien. Als ik vanuit mijn hart luister kan ik op die manier ook de unieke kleur van de ander ontdekken. 
In kleur bekennen ga je op zoek naar jouw kleur en die van de ander, waardoor er een palet van kleuren ontstaat.

Kleur bekennen is voor iedereen die al kennis gemaakt heeft met Geweldloze Communicatie en  vaardiger wil worden in het dagelijkse leven.
Met een groep oefen je gedurende 8 maanden de verschillende aspecten van communicatie. Zo word jij steeds vaardiger en wordt jouw kleur helderder en meer zichtbaar.

Tijdens de dagen zal er veel ruimte zijn om te oefenen. Lichaamswerk om ook te ervaren waar we het over hebben, maakt een onderdeel uit van het programma.
In de dagen zal je een wisselwerking waarnemen van naar binnen gaan, communicatie met jezelf en meer naar buiten gericht, ontvangen van de ander. Gaan naar de kern, wat leeft er in jou en contact met de buitenwereld.

Eerste blok
Dag 1: Bruin

Als je alle kleuren samenvoegt ontstaat bruin. Dan vervaagt jouw kleur in het geheel. Tijdens de eerste dag ga je op zoek naar wat jouw unieke kleur is. Waar sta je voor? Wat is voor jou van belang? We oefenen met hoe je dit zichtbaar kan maken met respect voor de ander.

Dag 2: Zwart/wit

We leven in een wereld waarin we vaak gaan naar de contrasten. Het is goed / fout, oordelen komen als vanzelfsprekend langs. Tijdens deze dag gaan we op onderzoek naar  de boodschap die er achter de oordelen ligt. Vrienden worden met ‘je jakhals’ en open staan voor wat er gezegd wil worden. Zo ontstaat er weer kleur in al dit zwart / wit denken.

Dag 3: Rood
Wanneer we boos of wanhopig zijn, is, zelfs
wanneer we ons door die gevoelens laten meeslepen,
de liefde nog steeds aanwezig.
Ons vermogen om te communiceren, te vergeven,
ons meedogend op te stellen is er nog steeds.
Neem dat van mij aan.
We zijn meer dan onze woede, meer dan onze problemen.
We moeten onderkennen dat we altijd het vermogen bezitten
om lief te hebben, te begrijpen, meedogend te zijn.
hich Nhat Hanh

Het vuur van de boosheid laten we op deze dag helemaal naar buiten komen. Dan ontstaat er ruimte om weer met mededogen naar jezelf en de ander te kijken. Communiceren vanuit wat er leeft in jou, ook als het je erg raakt, en toch in verbinding blijven.
Je ontdekt het vuur van jouw emotie en hoe je deze ruimte kan geven.

Dag 4: Oranje

Na het vuur komt de warmte in het contact dat kan ontstaan als je gaat luisteren om te verbinden in plaats van luisteren om te reageren. Empathisch luisteren naar wat de ander beweegt, ook als er emoties zijn, geeft contact. Dan ontstaat er op een andere manier verbinding.

Dag 5: Geel

Geel geeft helderheid. Je richt je aandacht weer op jezelf en wie je in wezen bent. Je onderzoekt welke (kern)overtuigingen in de weg staan om dit vol te leven.  Je maakt ruimte voor nieuwe inzichten. Dan ontstaat het licht dat bij geel hoort.

Dag 6: Groen

Verbinding tussen hart en verstand. Woorden geven aan wat er leeft in jou. We zijn al een eind op weg, nu mag de creativiteit ook loskomen. Oprecht met anderen communiceren is mogelijk wanneer je je denken en voelen harmonisch op elkaar afstemt.

Dag 7: Blauw

Nu er vrede is in je hart over jezelf, kan je je hart verder openen voor de ander. Hoe zie je de ander? Welke plaatjes heb jij daar op geplakt? Ben je bereid naar jouw vijandbeelden te kijken en deze om te vormen? Je krijgt er alle mogelijkheden voor.

Dag 8: Violet

Vertrouwen op wat er leeft in jou. Jij mag gezien en gehoord woorden. Luisteren naar je innerlijke stem en deze naar buiten brengen.

Afsluitend blok
Dag 9: Paars

De kleur van vernieuwing. Jouw nieuwe vorm kan tevoorschijn komen en je laat weten hoe je dat vorm wilt geven in je dagelijkse leven, of dat nu professioneel is of privé.

Dag 10: Het palet

Het hele palet komt nu tevoorschijn en we zien elkaars palet. Zo ontstaat er samenspraak, delen wat er leeft in jou en horen wat er leeft bij de ander. Samen tot oplossingen komen, waarbij ieders kleur zichtbaar blijft.

 

Data Kleur bekennen 5 / start najaar 2019

1e blok 1: zaterdag 14 en zondag 15 september
Dag 3: zaterdag 19 oktober
Dag 4: zaterdag 16 november
Dag 5: zondag 15 december
Dag 6: zaterdag 1 februari
Dag 7: zaterdag 7 maart
Dag 8: zaterdag 4 april
Laatste blok: zaterdag 9 en zondag 10 mei

Praktische informatie

Locatie: Tussen Hemel en aarde, Kanonsdijk 7, Groenekan (bij Utrecht)
Tijd: elke dag is van 10.00 - 17.15
Tijdsinvestering: Naast de 10 bijeenkomsten krijg je speelwerk mee om thuis verder te oefenen. Daarnaast vraag ik je ook om regelmatig contact te houden met een maatje. Dat is een andere mogelijkheid om je vaardigheden te verdiepen. Dit is optioneel. Je kan er ook voor kiezen om het niet te doen. Als je wel het speelwerk tussen de bijeenkomsten doet en contact met je maatje hebt zal de tijdsinvestering ongeveer 50 uur in totaal zijn.
Kosten: Jouw bijdrage voor deze jaartraining bepaal je zelf. De kosten voor de locatie en verblijf zijn € 375,-. Deze bestaat uit het materiaal dat je ontvangt, kosten locatie, koffie/thee met wat lekkers en 10x lunch. Daarnaast bepaal je dus zelf wat je met plezier kan geven als bijdrage voor de training. Bedenk hierbij dat deze training een onderdeel uitmaakt van mijn inkomen en dat wat je geeft dus een bruto vergoeding voor mijn voorbereiding en werk op deze dagen is.
Voor meer informtie over het open tarief lees hier.
Aantal deelnemers: 6 tot 14