Tip van de week 52 » Daar kan ik niet om vragen!

"We hebben de neiging om erg getriggerd te zijn als we denken dat iemand weet dat onze behoeften niet vervuld wordt, maar er niets aan doet." - Ike Lasater, Woorden die werken op de werkplek

Machtsverschillen bestaan zeker in het werk, maar ons idee van hun omvang, of van onze keuzes die daarmee samenhangen, bestaat vaak meer in onze beleving dan in de werkelijkheid.
Hoe dan ook, de invloed van dit idee kan maken dat je moeite hebt om je fundamentele behoeften in te vullen. "De behoefte aan veiligheid en zekerheid van bestaan staat in de weg in de manier van het benaderen van een persoon die wordt gezien dat hij de ‘macht’ heeft", zegt Ike Lasater. We zeggen tegen onszelf: "Daar kan ik gewoon niet om vragen."

Denk aan een huidige werksituatie waarin je bang was om iets van je baas te vragen dat zou helpen om je behoeften te vervullen. In de ene context, denk je dat de persoon misschien niet weet dat je behoeften niet worden vervuld en dat je niet zeker weet hoe hem  dit te vertellen. In een andere context, ben je zeker dat hij het weet, maar lijkt hij ongevoelig voor dit feit.
In beide gevallen kan het zijn dat je merkt dat je erg getriggerd bent en daardoor terughoudend om het verzoek te maken. Zelfmededogen kan een belangrijke rol spelen in het je helpen om je ideeën van de werkelijkheid te scheiden En op zijn beurt, helpt het je om je meer vertrouwd te voelen om te vragen wat je nodig hebt.

Oefening voor deze week

Onderzoek in de komende week, hoe gemakkelijk je je voelt om een verzoek aan je baas te doen. Welke ideeën of overtuigingen schuilen er achter dit niveau van gemak of ongemak?